Медиците от МБАЛ „Лозенец” отново излязоха на протест
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров е предприел необходимите стъпки за вливане на дружеството на болница "Лозенец" в дружеството на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев", съобщава БТА, като се позовава на Министерството на здравеопазването.

Междувременно стана ясно, че изпълнителният директор на болница "Лозенец" доц. д-р Радосвет Горнев няма да подпише документ за сливане на университетската болница с педиатрията. Тази вечер медиците от МБАЛ „Лозенец” отново излязоха на протест, предаде БГНЕС.

Лекари от „Лозенец“ на протест: Кацаров прави безумие (ВИДЕО/СНИМКИ)

болница Лозенец протест
БГНЕС

болница Лозенец протест
БГНЕС

"Този протокол се появи апокрифно, без официално да е внесен. Такъв документ досега не се е появявал в документооборота на болницата. За мен този протокол е правно несъстоятелен, той не подлежи на изпълнение", посочи Горнев.

"На мое запитване в министерството не получих официална информация, както и не успях да се свържа с премиера. Това е нещо скандално, това е един акт, който ще доведе до огромни катаклизми, до риск за семействата на всички хора, които са тук в болницата. Днес разговарях с ректора на Софийския университет, той нямаше абсолютно никаква идея за подобни действия. Това означава, че се пренебрегва мнението на академичната общност на най-големия университет и на Медицинския факултет", заяви още той.

По думите му, днес са изпратили тържествено поредния випуск от над 100 завършващи медици, които поемат по своя път. "Не мога да обяснявам поведението на другите хора, стоя зад своето поведение и зад своето име, и съм сигурен, че финансовите интереси на частните болници буквално са приоритет в действията, които биха закрили нашата болница", подчерта Горнев.

"Няма да подписвам и да изпълнявам подобни документи", заяви категорично директорът и каза още, че медиците ще протестират всеки ден.

болница Лозенец протест
БГНЕС

Развръзка за новата детска болница: Избраха терен за строителството ѝ

„Всички сме единодушни, че трябва да има изцяло нова детска болница, вариантът тя да бъде в карето на правителствена болница е добър и според мен, и според специалистите. Безспорно материално-техническата база ще бъде по-добра, всички тези дейности в правителствена болница са налични, но просто механичното пренасяне на педиатрията не е достатъчно”, категоричен е и Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев", посочва NOVA.

На 7 декември, министърът на здравеопазването обяви на брифинг, че докато предстои изграждането на нова национална педиатрия, болница "Лозенец" временно ще бъде реорганизирана и като детска такава, като запази многопрофилния и университетския си характер, без да се изключват грижите за възрастни и пълнолетни пациенти. Той изрази мотиви, че това ще послужи за надграждане на болницата, тъй като и в момента не се използва пълният капацитет на болницата.