/ Агенция
Митническите служители от Териториална дирекция „Южна морска“ откриха над три килограма недекларирани златни и сребърни накити при проверки на два автобуса на "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция "Митници".

При един от случаите на 4 март, около 22:00 часа, на пункта пристига автобус с румънска регистрация, пътуващ с 22 пътници по редовната линия Истанбул-Букурещ.

Хванаха килограм контрабандни златни и сребърни накити „Капитан Андреево”

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която при личен преглед на един от пътниците, румънски гражданин в подплатата на якето му са открити четири полиетиленови плика, съдържащи 107 пръстена, медальона, синджира, гривни, обици, всички от жълт метал.

Направената от вещото лице експертиза установява, че накитите с общо тегло 294.76 грама са от 14 каратово злато на стойност над 22 100 лева. Недекларирани сребърни бижута с общо тегло 3014 грама са  открити в друг автобус, пътуващ с 23 пътници от Турция през България за Босна и Херцеговина на 7 март.

При проверка с рентгенова апаратура са отбелязани зони с подозрителна плътност в пътническия салон в отделението за ръчен багаж. При последвалата физическа проверка в картонени  кутии от баклава и в чанта с дрехи  митническите служители откриват 685 накити от бял метал.

Според експертизата, изделията са сребърни проба 925 на обща стойност 12 056 лева. Установено е, че са на  един от пътниците, босненски гражданин. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.