/ Агенция
Митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ откриха 740 грама недекларирани златни накити на стойност 56 286 лева при три проверки през януари на пътници, влизащи в страната през ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

При един от случаите лек автомобил с румънска регистрация, влиза в страната от Турция на 26 януари. Превозното средство, в което пътувало семейство - мъж и жена румънски граждани, е селектирано за щателна митническа проверка.

Иззеха златни накити за 54 000 лв. на „Капитан Андреево” (СНИМКА)

Съпрузите заявили, че не пренасят лични вещи, стоки, изделия от благородни метали  или парични средства за деклариране. При последвалата митническа проверка на автомобила и личен преглед на пътниците митническите служители откриват, че мъжът и жената пренасят в джобовете на панталоните си необявени изделия от жълт метал - пръстени, гривни, колиета, медальони, синджири.

В жената са открити три плика, съдържащи 26 пръстена, 8 синджира, 49 чифта златни обици, 18 гривни и 75 медальона  с общо тегло 350 грама. Прозрачни полиетиленови пликове с общо 57 изделия от жълт метал с тегло 155.72 грама са открити при личния преглед и на мъжа.

Според направената от вещото лице експертиза, накитите с общо тегло 505.72 грама са от 14-каратово злато и на стойност 38 434 лева. Седмица преди това, на 18 януари, при митническа проверка на два леки автомобила с българска регистрация, влизащи в страната от Турция, са открити недекларирани общо 235 грама златни изделия на обща стойност 17 852 лева.

При единия случай 118.50 грама накити са били укрити в сутиена на дама, пътуваща в автомобила, докато при другия 116.40 грама недекларирани златни изделия са открити в дамска чанта в превозното средство.

На нарушителите са съставени актове по Валутния закон. По случаите са образувани административнонаказателни производства.