/ Агенция "Митници"
Недекларирани златни накити за над 54 000 лева откриха митническите служители на ТД "Южна морска" при три проверки на пътници в леки автомобили на "Капитан Андреево", съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Иззеха златни накити за 158 216 лв. на „Капитан Андреево” (СНИМКИ)

При един от случаите, на 5 ноември, около 09.00 часа лек автомобил влиза в страната от Турция на път за Германия. В колата пътуват немски гражданин и съпругата му.

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която на задната седалка в пътна чанта между личен багаж, са открити 19 бижутерийни изделия - пръстени, медальони, синджири, гривни и обици от жълт метал.

Агенция "Митници"

Според експертизата на вещото лице накитите са от 14- и 22-каратово злато с общо тегло 458.35 грама на стойност над 32 000 лева. Няколко дни след това, на 9 ноември, около 20.00 часа лек автомобил с българска регистрация, в който пътуват български граждани - двама мъже и две жени, пристига на пункта на път от Турция за България.

Извършена е щателна проверка на колата, при която не са констатирани нарушения. При личен преглед на двете дами прикрепени по тялото им са открити пакетчета с общо 23 златни накита с тегло 200.80 грама, които според направената експертиза са на стойност 16 000 лева.

Митничари на „Капитан Андреево" намериха златни накити за 142 000 лв. (СНИМКИ)

Третият случай е от началото на месеца - 3 ноември, когато в мъжка чанта на румънски гражданин, пътувал със съпругата си за Румъния, са открити недекларирани 83.45 грама златни изделия на стойност 6200 лева.

На нарушителите са съставени актове по Валутния закон. От Териториална дирекция "Южна морска" напомнят, че при пренасяне през външна за ЕС граница нормата за безмитен внос на изделия от сребро е 300 грама, а на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама.