/ Агенция "Митници"
Близо 1.5 кг контрабандни златни и сребърни накити откриха митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ при проверка на автобус, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Митничари иззеха над 10 кг златни накити, укрити в хладилни чанти (СНИМКИ)

На 10 януари, автобус с турска регистрация, пътуващ по редовна линия от Турция през България за Румъния, пристига на  българския пункт около 22:00 часа.

Агенция "Митници"

По метода "анализ на риска" превозното средство е селектирано за пролъчване с рентгенова апаратура, при която са забелязани зони с подозрителна плътност в седалките на автобуса. 

Митничари иззеха златни накити за близо 100 хил. лв. на "Капитан Андреево"

При последвалата физическа проверка, след разглобяване на три от седалките, митническите служили установяват, че в тях са укрити полиетиленови пликове, съдържащи 266 изделия от злато и 1470 изделия от сребро.

Агенция "Митници"

Над 2 кг злато с неясен произход иззеха от магазин в пазарджишкия ромски кв. „Изток“ (СНИМКИ)

Според експертизата на вещото лице, една част от откритите изделия са гривни, медальони, пръстени, обици, синджири  от 14 и 22 - каратово злато с общо тегло 383 грама, а друга част - медальони от сребро проба 925 с тегло 1070 грама, на обща стойност близо 31 000 лева.

Иззеха близо 1.3 кг златни накити, укрити в лекарствени опаковки на Капитан Андреево


Установено е, че откритите бижута са на шофьора на автобуса.

Агенция "Митници"

На нарушителя е съставен акт по Валутния закон.