/ Агенция "Митници", архив
Митническите служители от Главна дирекция “Митническо разузнаване и разследване“ и ТД „Южна морска“ откриха 1075 грама недекларирани златни и сребърни накити, при проверки на два автобуса и лека кола на "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция "Митници".

При един от случаите на 13 февруари, около 09.00 часа, на пункта пристига автобус с румънска регистрация, пътуващ с 35 пътници по редовната линия Истанбул-Букурещ.

Пред митническите служители пътниците декларирали, че не пренасят лични вещи, стоки  и валутни ценности. Превозното средство е селектирано за щателна проверка, при която под  хастара на дамска чанта, собственост на една от пътничките - румънска гражданка са открити 38 пръстена, медальона, гривни, синджира, обици от жълт метал.

Иззеха златни накити за над 56 000 лв. на „Капитан Андреево”

При направената от вещото лице експертиза се установява, че накитите с общо тегло 113.70 грама са от 14 каратово злато на стойност над 8 500 лева.
Други недекларирани златни накити на стойност 31 423 лева са открити при проверка на автобус с турска регистрация, пътуващ на 5 февруариот Турция през България за Румъния. В автобуса са пътували 12 пътници.

В личния багаж на две от пътничките - румънски гражданки, са открити общо 419 грама златни накити, като по-голямата част от тях 338.29 грама са открити на дъното на куфар, собственост на една от дамите.

Иззеха златни накити за 54 000 лв. на „Капитан Андреево” (СНИМКА)

Накитите на стойност 25 365 лева са били укрити в празна опаковка от кроасан и на дъното на пластмасова тарелка с нарязан хляб
. В дамската чанта на втората румънска гражданка са открити недекларирани 80.70 грама златни накити.

Недекларирани 49 сребърни пръстена с общо тегло 542 грама са  открити в лек автомобил, пътуващ от Турция през България за Молдова на 12 февруари. Накитите са били укрити под хранителни продукти в хладилника, разположен между предните седалки на автомобила.

Установено е, че контрабандните сребърни изделия са собственост на шофьора- турски гражданин. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.