Изнесоха оборудване от школата на Тео
Изнесоха оборудване от школата на Тео / снимка: Dariknews.bg, архив
Изнесоха оборудване от школата на Тео
82984
Изнесоха оборудване от школата на Тео
  • Изнесоха оборудване от школата на Тео

Изнесоха част от оборудването на школата по физика на учителя Теодосий Теодосиев. За това алармираха пред Дарик от Фондация „Тео".

Предметите от лабораторията по физика са преместени в Математическата гимназия в Казанлък. Причината според директора на Математическата гимназия Красимир Дамянов е събирането на едно място на всички предмети, които са собственост на училището.
Учителят Теодосий Теодосиев обаче се притеснява, че те ще останат неизползваеми за учениците.

Физикът Тео: У нас в повечето случаи борбата е срещу нещо, а не за нещо

Тео разказа пред Дарик, че учениците му няма да имат възможност да използват пълноценно цялата техника и материали, които са изнесени от школата по физика. „Първо, Бойко Борисов отпуска пари за строеж на Национален център по природни науки. И в един момент се оказва, че този национален център може моя милост, на когото основно бяха отпуснати тези пари, да не преподава в него. Е, да са живи и здрави тези, които ще дойдат да преподават там. Но става така, че онзи ден идва директорът и изнася всичко с един камион и си го носи в сградата, където пропадна дупката и си го носи там. Разбирам да беше завършен кабинетът, да е направено нещо, но то още не е направено. Просто се изнася там и се заключва".

Мъжът на годината Теодосий Теодосиев: Учителят дава душа

Пред Дарик изпълнителният директор на фондация „Тео" Светлана Кирилова обясни, че от преместването на инвентара ще загубят децата. „За мен няма никаква логика техниката от една добре обзаведена лаборатория, в която могат да се извършват експериментални задачи по физика, да се премества в сградата на математическата гимназия, която в момента е необитаема. Техниката, която е събирана с години, използвана по най-добрия начин досега, просто ще бъде заключена", каза тя.

Срути се голяма част от ПМГ „ Никола Обрешков" в Казанлък

В отговор на въпрос на Дарик защо се е стигнало да преместването на оборудване директорът на Математическа гимназия „Никола Обрешков" Красимир Дамянов  се аргументира: „Нещата, които са се помещавали в това помещение, което ползва господни Теодосиев - то вероятно е общинско, не знам, - но мисля, че до този момент тези неща не са се използвали по предназначение. Мисля, че е най-добре, няма проблем да речем по информатика, където има оборудване, по химия, където има оборудване и материали, по биология, където също има голямо оборудване и материали. Никой не си ги държи нещата в някаква сграда, която му е отстъпена, за да я ползва".

Школата на Теодосий Теодосиев е известна с това, че от 40 години „произвежда" златните медалисти на България в областта на физиката. Кадри на школата са и децата от националния ни отбор по физика, с който страната ни участва в международните олимпиади.