Мъжът на годината Теодосий Теодосиев: Учителят дава душа
Мъжът на годината Теодосий Теодосиев: Учителят дава душа / снимка: БГНЕС

„Учителят дава душа, както Бог дава живот. Смятам, че много от моите ученици са извънредно достойни да бъдат мъже на годината, а учебният час е само повод да им кажа някои неща, които са много по-важни от всички физики и математики взети заедно". Това каза учителят по физика Теодосий Теодосиев минути преди да получи наградата "Мъж на годината 2014".

Конкурсът се организира за седма поредна година от Дарик радио и целта му е да отличава успешни български мъже, които са се доказали през изминалата година.

Физикът Теодосий Теодосиев стана „Мъж на годината" за 2014

За разлика от предходни години, в които отличието е отивало при политици или спортисти, през 2014 г. наградата бе връчена на учителя по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев. Той получи 68.8% от вота на гласувалите, а причината затова бяха редица негови ученици, които печелят международни олимпиади и продължават обучението си в престижни световни университети.

"Сигурен съм, че в България има много достойни хора. Все пак добрата новина е, че има ориентация към духовните ценности и това само по себе си е европейска ориентация", заяви учителят, който получи уникална сабя, върху която е гравирано името му. Според него силата и мъжеството не се постигат с мускули, а с много труд и мозъчни гънки.

Подгласник на физика Теодосий Теодосиев бе алпинистът Боян Петров, който със свърхчовешки подвиг, само за 2 месеца изкачва 3 осемхилядника, а на третото място в класацията попадна писателят Милен Русков с романа "Възвишение". Малко не достигна на тенисиста Григор Димитров, който се нареди на четвъртото място. Петото бе отредено за всички доброволци, помогнали при тежките наводнения в страната през изминалата година.

Наградата в категорията "Легенда" получи журналистът Петко Бочаров. Най-стилен мъж пък стана собственикът на футболния клуб "Лудогорец" Кирил Домусчиев , а филмът "Съдилището" под режисурата на Стефан Командарев, донесе на целия актьорски и технически състав приза за най-добър кино екип.

Сред отличените на церемонията "Мъж на годината" имаше и дама. Това бе водещата на новините на bTV Лиляна Боянова, която бе наградена в категорията "Мис TV чар".

Източник: БГНЕС