/ / iStock/Getty Images
Днес гласуваме за кметове на общини, общински съветници, кметове на кметства и районни кметове. За четвърти път гласуването на избори у нас е задължително, но санкция за негласуване няма. Това са осмите поред след демократичните промени в България избори. Първите такива за местни органи на самоуправление са произведени в 273 общини, заедно с вота за 36-о Народно събрание на 13 октомври 1991 г. След това местният вот се провежда на всеки четири години в цялата страна.

Избирателите сега са над 6,2 млн. души, кандидатите за кметове на общини са 1254, а за общински съветници - 29 515. В изборите за кмет на кметства, които ще се проведат на 1968 места, ще участват 5059 кандидати, а за районни кметове в София, Пловдив и Варна - 460.

България гласува (ГАЛЕРИЯ)

Гласуването ще е само и единствено с хартиени бюлетини, като във всяка една от тях ще има опция „Не подкрепям никого“. В селата около София ще се гласува с четири бюлетини - за кмет на Столичната община, за общински съветници, за кмет на кметство и за районен кмет.

За втори път на местни избори хората могат да отбележат преференция за предпочитан кандидат за общински съветник от кандидатска листа, а прагът за валидност е 7% от действителните гласове за съответната листа. Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината за общински съветници са от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Целта е да се избегнат преференции по т.нар. феномен 15/15, когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата.

За първия тур на изборите са отпечатани над 17 257 800 бюлетини. Всяка бюлетина за изборите е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

Бюлетините, с които се гласува за кмет на община, кмет на кметство, както и районен кмет в София, Пловдив и Варна, са еднотипни. От лявата страна са имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати, а от дясната - имената на кандидатите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати. Най-отдолу има опция „Не подкрепям никого“.

От лявата страна на бюлетината за избор на общински съветници са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 нагоре. Има и възможност „Не подкрепям никого“.

Гласуването започва в 7.00 ч. и приключва в 20.00 ч. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 ч. пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час.

Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Заради това трябва да се внимава при сгъването на бюлетините и пускането им в прозрачните урни.

В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия по постоянен или настоящ адрес, ако е заявил предварително такова желание. Той се легитимира пред член на комисията с личната си карта (със зелен паспорт - само гласоподавателите, родени до 31.12.1931 г.). След вписване на данните от личната карта на избирателя в списъка той получава бюлетини, които се откъсват от съответния кочан и на гърбовете им се поставя по един печат на СИК. Нарушение е, ако членовете на комисията са накъсали бюлетините предварително за улеснение.

След като вземе бюлетините, избирателят влиза в кабината за гласуване. Той отбелязва вота за кмет, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат или опцията „Не подкрепям никого“. По същия начин се отбелязва вот за предпочитаната листа с кандидати за общински съветници или независими кандидати. Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят.

По желание избирателят може да отбележи и преференция, т.е. глас за определен кандидат за общински съветник от листата на предпочитаната политическа формация - нужно е да знае точно кой номер в листата е фаворитът му и да постави Х или V в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак. Ако няма отбелязана преференция, гласът ще се брои за водача на общинската листа, както е и на парламентарни избори.

Бюлетините се сгъват така, че да не се вижда отбелязването. Избирателят подава сгънатите бюлетини с вота си на член на СИК и следи за точното сверяване дали номерата върху тях съответства на номерата върху кочаните, от които са откъснати. Ако това е така, номерата се откъсват и се поставят в кутия, а върху бюлетините се поставя втори печат. Избирателят сам ги пуска в прозрачните урни и полага подпис в избирателния списък.

Ако избирателят сгреши дадена бюлетина, може да я върне на комисията, която поставя надпис „Сгрешена“, и да получи нова, я която да отбележи вота си.

Всичко за изборния ден в София и цялата страна може да следите ТУК