ПР-експертът Петър Кърджилов, който отговаряше за връзките с медиите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, когато двете бяха съответно кмет и зам.-кмет на столичния район "Младост", изпрати писмо до медиите, в което разказва, че е бил на свиждане на Петрова, заедно с нейния съпруг, посочва БНТ.

Кърджилов описва Петрова като "отслабнала, безпокойна и стресирана", но отбелязва, че "силният и дух и волята ѝ за свобода и справедливост не са сломени". Тя била споделила, "много неприятни, тежки и дори страшни моменти от престоя им там".

Според преразказа на Кърджилов за свиждането с Петрова, тя описала "женския затвор като хибрид между лудница, затвор и детска градина, с много крясъци, насилие, извращения, и несправедливо отношение най-вече към добре образованите жени, което се толерира и поддържа от ръководството".

Кърджилов разказва още, че за да им позволяват да контактуват помежду си, Десислава Иванчева и Биляна Петрова били принудени "да заявят, че са лесбийки. Лесбийството и форми на проституция също се толерират от ръководството..."

В писмото на Кърджилов се твърди, че с "противозаконна заповед" директорът на бил принудил Петрова да работи в шивашки цех, въпреки че тя била предложила да прави много други работи, защото не разбирала от шивачество. Работата в цеха допълнителна била влошила здравето на Петрова, но не се посочва по каква причина.

За Петрова било голям проблем, че не ѝ оставало време да работи по жалбата до Европейския съд за правата на човека, която трябвало да бъде подадена след по-малко от три месеца.
БНТ