Исторически опит: Победителят на първия тур е и краен победител
Исторически опит: Победителят на първия тур е и краен победител / снимка: Dariknews.bg, архив

На 6 ноември се проведоха шестите преки избори за президент и вицепрезидент на Република България.

Избираме петия президент на страната

Кой ще е петият държавен глава на България, ще стане ясно след балотаж между кандидата, подкрепен от БСП - Румен Радев и Цецка Цачева от ГЕРБ. При 77,2% обработени протоколи кандидатпрезидентската двойка ген. Румен Радев - Илияна Йотова води с 25,63%. Кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева - ген. Пламен Манушев са с 22,08% от гласовете на тази база.

Анкета: Кого ще подкрепите на балотажа?

Исторически опит

Изборните резултати от проведените до този момент пет избора показват, че победителят на първия тур е и краен победител. До размяна на местата след втория тур не се е стигало.

С най-голям брой гласове е избран Желю Желев пред 1992 г. - почти 3 млн. души, а с най-малък Росен Плевнелиев през 2011 г. - близо 1,7 млн. души. С най-голямо мнозинство на поста се качва Георги Първанов, след като през 2006 г. получава 75% подкрепа. С най-малко мнозинство е Росен Плевнелиев с подкрепа от 52%.

Винаги е имало втори тур на президентските избори.

Избирателната активност на балотажа е по-ниска.

Особеността на този вот е, че премиерът Бойко Борисов превърна това гласуване в избор не за Цецка Цачева, а за него с изявлението си в изборната вечер, че би подал оставка, ако загубят втория тур.

Кой ще е петият президент на България - ще стане ясно на 13 ноември.

За кого гласуваха българите в различните райони на страната