Искат повече внимание при употребата на безалкохолни напитки
Искат повече внимание при употребата на безалкохолни напитки / www.sxc.hu

Необходимо е да се промени нормативната уредба и да се забрани продажбата в училища и детски градини на безалкохолни напитки, съставени само от вода и химични вещества. Причината е, че те не са безвредни за децата, а и нямат хранителна стойност. Това каза в интервю за Дарик д-р Наньо Димов от Регионалната инспекция по контрол и опазване на общественото здраве в Габрово.

 

В момента контролът, който осъществяват инспекторите, е сведен единствено до безопасността на храните, но не и върху тяхното качество. "За безалкохолните напитки слабото място е контролът върху съдържанието на подсладители и консерванти. Тези добавки се влагат в строго определени горни граници, тъй като превишаването на стойностите им има канцерогенен ефект върху човека", коментира д-р Димов.

 

През миналата година в Габровска област една от пробите от безалкохолни напитки е била с по-високо съдържание на подсладител. В останалите проверени храни от неживотински произход не са открити отклонения.

 

"Най-достоверният начин за контрол е вземането на проби за анализ и точно той трябва да се засили. Проверките само по документи не са достатъчни", каза още д-р Димов.

 

Други новини от Габрово