Надежда Йорданова
Надежда Йорданова / Георги Димитров
Сред основания за предсрочно освобождаване на главния прокурор са незаконосъобразни методически указания за транспортните престъпления, заяви правосъдният министър
Нека да припомним, че едно от основните основания за предсрочно освобождаване на главния прокурор са незаконосъобразни методически указания във връзка с транспортните престъпления. Там има объркване на понятия и съответно при тяхното спазване има съдебни решения, в които се вижда незаконосъобразния подход. Нещо повече - г-н Гешев сам е отменил тези методически указания. Именно затова аз считам, че главният прокурор, който заема тази позиция в момента, трябва да освободи - не може с тези незаконосъобразни методически указания ти да указваш как да работят прокурорите и ти да очакваш законосъобразни действия. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова преди заседанието на ВСС.

По думите ѝ механизмът за разследване на главния прокурор, законопроект на Министерството на правосъдието, е във финалната си фаза. "На път за тук проверих докъде върви правно-техническото оформяне на текстовете. По няколко въпроса работната група не стигна до решение. В части на законопроекта ще започнат публични консултации. Имайте търпение - до края на седмицата ще видите текстове", обеща правосъдният министър.

Гешев: Съдебната реформа цели да се овладее прокуратурата и да се сложи послушен главен прокурор

Тя коментира и тежката катастрофа в София от шофьор рецидивист, което причини смъртта на две млади жени. "Не строгостта на наказанието, а своевременното разследване и налагането на наказание всъщност имат своите последици. В този трагичен инцидент виждаме поредица от откази и неспособност за прилагане на закона от поредица от институции. Ще разгледаме предложенията, част от тях противоречат на Европейската конвенция по правата на човека - именно от гледна точка на МПС, там трябва да се търси друго решение. Главният прокурор е време да заеме позиция. До преди няколко седмици той каза, че това, което е предложил към НС, е експертно мнение - сега се оказва, че като НС не ги е разгледала не си е свършила работата. Нека да си изясни своята теза", обърна се задочно Йорданова към главният прокурор Иван Гешев.

На въпрос дали запазва поста си в случай че се сформира кабинет "Василев", Йорданова коментира, че разговори за персоналния състав на новия кабинет не е обсъждан с нея.

Решението за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев трябва да бъде взето с минимум 17 гласа „за“ от Пленума на Висшия съдебен съвет