/ Георги Димитров
"Съдебната реформа цели да се овладее прокуратурата и да се сложи послушен главен прокурор и съдебната власт да изпълнява поръчки както може би, поръчки изпълняват някои структури от изпълнителната власт като МВР, например. И съответно си си мисля, че магистрати, съдии и прокурори, могат да бъдат поставяни пред избора, който имат някои представители на изпълнителната власт - да нарушат евентуално закона или да останат без работа и да не могат да хранят семействата си". Това каза главният прокурор Иван Гешев.

Резултатът е цената, която плащат българските граждани, смята Гешев. "Цената е всяко следващо убийство на пътя, всяка следваща телефонна измама, имаше по една телефонна измама на месец, сега са стотици. Всеки следващ възрастен човек, който е пребит, независимо дали е в Галиче или на друго място, откраднатата обикновена стара кола на някой от вас, разбитите апартаменти. Но тях не ги интересува това нещо, а ги интересува овладяването на прокуратурата и вече и КПКОНПИ. Това нас няма да ни спре, въпреки този разпад на държавността, ние сме готови да работим с всяка институция, която все още функционира, защото съдебната власт е една от малкото функциониращи все още институции, в интерес на българските граждани и на България, защото знаем, че това са важните неща".

Йорданова за тежката катастрофа в София: Виждаме поредица от откази за прилагане на закона

Всичко, което казах, ще тежи на съвестта на българските политици, които го правят, ако имат съвест, заяви главният прокурор.

Обвинител номер 1 изказа съболезнования на семействата на убитите момичета при жестоката катастрофа в София. Според него "това е последицата от т.нар. съдебна реформа. Според някои съдебна реформа е прокуратурата да внесе преди 2 години предложение да се отнемат в полза на държавата коли на хора, употребили алкохол и наркотици, да се увеличи наказанието и да се квалифицира като умишлено убийство, когато е причинена смърт и средна телесна повреда на хора от лица, употребили алкохол и наркотици, и две години да няма никаква реакция".

Съдебна реформа е и след като прокуратурата е направила всичко възможно и съм издал методически указания прокурорите да преценяват, когато е налице употреба на алкохол и наркотици и е шофирал, да се преценява и да се иска от съда отнемането на моторното превозно средство и съдебна реформа е министърът на правосъдието на това основание да ми иска отстраняването. Съдебна реформа е да се закрие и съда и прокуратурата антимафия в интерес на олигархията и мафията, добави Гешев.

Гешев поиска ВСС да публикува становището му по предложението за предсрочно освобождаванe

Съдебна реформа е по този начин да се постигне нещо като резултатите на амнистия за около 800 дела на олигарси, организирана престъпност, лица, обвинени за тероризъм, за шпионаж и за най-тежките престъпления в страната.

Днес Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа по същество предложенията за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, направени от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.