/ БГНЕС
Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви пред журналисти в парламента, че е имало неоповестено заседание на Министерския съвет, на което е взето решение относно позицията на България на предстоящата среща на Съвета на ЕС по темата „Земеделие“.

"От ПП-ДБ са решили да България да подкрепи отпадането на регламентите за ГМО храните, т.е. ще подкрепим нови геномни техники за храни и фуражи, пробутване на генно-модифицирана храна. Това ще доведе до освобождаване на нови неизпитани ГМО в природата, които няма как да бъдат ограничени на едно поле в природата и прехвърлянето им на полетата, на които българските производители произвеждат продукти“, посочи Йорданов.

По думите това ще доведе до загуба на пазари, които търсят чиста, биологична храна. "Никой в България няма да може да докаже дали храната му не е замърсена с ГМО", допълни той. 

Депутатът от ИТН обясни още, че в магазините ще се предлагат без етикиране и без проследяване хранителни продукти, които имат ГМО. 

"Така ние, като потребители, не можем да избираме дали искаме ядем ГМО храна, или не", посочи Йорданов. 

Той обясни как ако тази позиция се приеме, това би било вредно за нашите земеделци. 

"Когата едно семе се генно модифицира, то получава авторски права, патент. Тези, които се занимават със семена и те не са ГМО, ще изпаднат от пазара, ще загубим и пазари, чисто като държава, но най-гадното в цялата работа е здравето на всеки един от нас. Хората искат да знаят какво ядат и да избират, а сега няма да може да избирате", допълни Тошко Йорданов.