Инспекцията по труда има ясна представа какво е станало в мина „Ораново”
Инспекцията по труда има ясна представа какво е станало в мина „Ораново” / netinfo

Това, което установихме, говорихме с много работници, видяхме много документи и инструкции, е, че е имало взривни работи на 51-ва галерия в мината. Установено е, че в събота и неделя преди инцидента не са работили вентилаторите на 51 галерия. Установено е също така, че на 5 март, паралелно със започването на добива на въглища в 52-ра подетажна галерия, е извършен и ремонт на вентилатора, който, по показанията на шефа на вентилацията и писмените му показания, не е работил повече от три часа. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик директорът на Главната инспекция по труда Тотю Младенов по повод обстоятелствата при инцидента в мина "Ораново". Ето какво още каза той:

Също така е установено, че трима миньори са отишли в 51-ва подетажна галерия, за да пуснат транспортьора за добив на въглища. Никой не е имал право да ходи в 51-ва галерия. Явно не им е стигнало количеството добив в 52-ра галерия и и са искали да отидат в 51-ва галерия, да пуснат машината, за да могат да си направят количеството за тази смяна.

Пак в писмени показани на миньор, които аз лично видях, пише: „Чух, че пуснаха машината – верижния транспортьор в 51-ва - и в този момент гръмна”. Това са писмени документи, това са показания това са наряди. Тоест ние имаме вече ясна представа какво е станало.

Тоест не е било при поправка на вентилатора, каквато версия имаше, че едни работят, а други поправят….

Поправката на вентилатора е започнала в 7 часа сутринта и е траела повече от 3 часа, тоест до към 10 -10.30 той вече е бил пуснат. Но този вентилатор не е работил в събота и неделя след взривните работи. Тоест там е имало метан и щом не е трябвало да се работи на 51-ва галерия, защо тя не е затворена с кръстачки, така че никой да няма право да ходи там.

Кой е трябвало да я затвори?

Тези, които ръководят смяната.