/ iStock/Getty Images
Единият е доскорошен председател на енергийната комисия в парламента - Валентин Николов
Класираха представителите на държавата в Българския енергиен холдинг, влизат двама бивши директори на атомната централа, а третият идва от държавните мини. Списъкът на класираните в конкурса на енергийното министерство е публикуван, съобщава "24 часа".

Единият от членовете на борда на директорите на БЕХ е бившият зам.-министър на енергетиката, ексшеф ва АЕЦ “Козлодуй” и доскорошен председател на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

Теменужка Петкова: БЕХ е на печалба

Той напусна на 10 февруари Народното събрание, за да подаде документи за конкурса за борда на БЕХ, който бе обявен на 2-и същия месец. Според информирани, голяма е вероятността той да бъде и новият изпълнителен директор на холдинга.

Другият вече класиран в съвета на директорите е Иван Андреев, който също е бивш шеф на АЕЦ “Козлодуй”. Третият, спечелил конкурса за представители на държавата в мениджмънта на БЕХ, е Стелиан Коев, който е директор “Икономика и финанси” на “Мини Марица-изток”. И в досегашния борд има човек на мините и той дори беше председател - това е Андон Андонов, шеф на “Мини Марицаизток”.

Валентин Николов от ГЕРБ вече не е депутат

Първоначално след обявяване на конкурса за борда на БЕХ документи подадоха седмина. Те се състезаваха за 3 места от квотата на държавата. В конкурса на министерството до втория и третия кръг - писане на концепции и интервю, бяха допуснати 5-има.

Освен вече 3-мата класирани, двамата, които не стигнаха финала, са Димчо Маргитов от БЕХ и Любомира Ганчева от АБВ. За другите две места в борда, които се полагат на независими членове, конкурс обяви Агенцията за публичните предприятия и контрол. Там кандидатите са петима, класиране за тях обаче още няма.

Никой от досегашните мениджъри на холдинга не участва в конкурса. Шефът на БЕХ в оставка Жаклен Коен не подаде документи, но е кандидат за борда на държавното дружество “Минпроект”. Обявяването на класираните за шефове на държавните енергийни дружества вероятно ще стане съвсем скоро.

БЕХ започва преговори с компании от САЩ за VII реактор на АЕЦ „Козлодуй” (ВИДЕО)

Освен вече избраните трима в борда на БЕХ Министерството на енергетиката обяви и класираните в държавната квота в управителния съвет на Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци”.

Това са Маргарита Коркинова, зам.-директор на предприятието, и директорът му Дилян Петров. Очаква се вече класираните в двата конкурса да бъдат вписани в Търговския регистър.

Вероятно обаче ще се изчака и с избора на независимите членове. На 11 март комисията, която водеше конкурсите, спря работа за 14 дни заради заболяване на нейни членове. Дейността ѝ вече е възобновена. 
"24 часа"