/ БГНЕС, архив
Правителството разреши на Български Енергиен Холдинг (БЕХ) да започне преговори с компании от САЩ, разработващи технологии в областта на ядрената енергетика, най-новите и съвременни технологии, включително и технологии, свързани с т. нар. малки модулни реактори, като целта на това разрешение ще бъде да се направи проучване на възможностите, свързани с възможността за изграждане на нова ядрена мощност на одобрената вече площадка номер 2 на АЕЦ „Козлодуй“. Това каза енергийният министър Теменужда Петкова на брифинг в МС.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов показа площадката, където ще се строи VII реактор на АЕЦ „Козлодуй”.
 
Петкова: Няма как да се откажем от проекта за АЕЦ „Белене“ (ВИДЕО)
 
Брифинг на министрите Петкова, Ангелов и Вълчев

Брифинг на министрите Петкова, Ангелов и Вълчев

Публикувахте от Новините на NOVA в Сряда, 14 октомври 2020 г.

За реверанс към САЩ не можем да говорим заради Турски поток, нашето правителство работи само за нашите национални интереси. Това е въпрос на наша енергийна политика и на политиката в рамките на ЕС, въпрос за реверанс към САЩ не стои на дневен ред, подчерта Петкова.

Тенденцията, която се вижда в рамките на ЕС дава ясни отговори. Това, към което се върви е трансформация на енергийния микс на държавите, това е свързано с целите на ЕС. В съобщението на ЕК от ноември 2018 е ясно казано каква ще е визията на Европа за мощностите, които дават възможност за амбициозни цели. Там е казано - ядрена енергия, възобновяеми източници, декарбонизация на икономиката и постигането на нулеви емисии до 2050 г., добави Петкова.

Борисов показа къде ще се строи Седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“ (ВИДЕО)

Правителството се е съобразило и със заключенията на Европейския съвет от 12 декември 2019 г., в които ясно е било посочено, че всяка една държава членка ще има право сама да определя своя енергиен микс. Един от основните аргументи е, че една част от държавите членки са застъпили тезата, свързана с използването на ядрената енергия, която от една страна гарантира сигурността на електроенергийните системи, сигурността на доставките. Освен това от друга страна ядрената енергия не генерира емисии, изтъкна министър Петкова.

Нашите базови мощности не са безкрайни, имаме 4000 мегавата въглищни централи и 2000 мегавата базова мощност на АЕЦ "Козлодуй". Ако след 10-12 години тези въглищни централи поетапно излязат от енергийния микс, то значи, че тези базови мощности трябва да се заместят с други базови мощности, които да гарантират енергийната сигурност, каза още тя.