/ БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов е на инспекция на мястото, където ще бъде Седми реактор на АЕЦ "Козлодуй". Заедно с него са и финансовият министър Кирил Ананиев, енергийният министър Теменужка Петкова, лидерите на КТ Подкрепа и КНСБ.
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 13 октомври 2020 г.

„Не трябва да мислим само за ТЕЦ-овете и миньорите, а и за работещите в АЕЦ „Козлодуй“, от февруари месец, вече имаме оценка за въздействие на околната среда, ще направим 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ по технология, която е коренно различна от сегашната, 100% диверсификация така, както направихме с газта“, допълни Борисов.

Разработва се и система за малки модулни централи, които все още не са лицензирани от ЕС, допълни премиерът. Те обаче ще могат да влязат в експлоатация към 2027 година.

Мястото, на което ще бъде изграден VII блок на централата, е по-високо, за да може по естествен начин реакторът да бъде предпазен от наводнения. Все още не е ясно с какъв реактор ще бъде закупен и кой ще инвестира.

Премиерът изтъкна, че процедурата за проекта "Белене" също трябва да продължи.

Дъждовното време стана повод Борисов да засегне и протестиращите, които хвърлят яйца по емблематични сгради. "Те планират яйца да ни хвърлят, а ние от дъжд ще се боим", заяви премиерът и се обърна към Ананиев шеговито да излезе под дъжда и да не стои под чадъра - "Ела, ела да те намокри".

„Росатом“ спечели търг за модернизацията на АЕЦ „Козлодуй“

Ананиев направи коментар относно пенсиите. „Догодина се предвижда минималната пенсия да се увеличи от 250 на 300 лв. Хората с пенсия между 300 и 350 лв. ще имат увеличение от 10%, а останалите – от 5 на сто”, поясни той.

Сега сме в условията на пандемия и икономическа криза, затова си позволяваме да отпускаме повече пари, каза Борисов.

Вчера с Ангелов договорихме още 5 млн. за лекарството "Ремдесивир", за което казват, че най-много помага, обяви Борисов. Не лекува, но най-много помага. То излекува Тръмп. Ще купим, за да са пълни складовете”, поясни той.

"За 11 години винаги сме държали излишък на бюджета, не могат да ме обвинят в предизборна кампания", каза още той.

Борисов съобщи, че на утрешното си заседание кабинетът ще отпусне средства за закупуването и на още 16 000 компютри за училищата утре. „За да имат готовност, допълнително, за да могат да се поемат първите нужди, ако някъде е необходимо. После са 70 000 компютри, но те са по европейската програма.
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 13 октомври 2020 г.

Премиерът продължи с инспекциите из страната. Той провери как върви строежът на пътя Ботевград-Мездра.
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 13 октомври 2020 г.

След което отиде и в Ботевград, където се срещна с кмета на града Иван Гавалюгов.
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 13 октомври 2020 г.