/ Снимка: Георги Димитров
Парламентът прекрати пълномощията на народния представител от ГЕРБ Валентин Николов със 172 гласа "за", 2 "против" и 1 "въздържал се".

Досегашният председател на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов обяви в понеделник във Фейсбук, че е подал заявление за напускане на Народното събрание, тъй като ще участва в конкурса за член на Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" /БЕХ/.

В началото на заседанието депутатите приеха седмичната си програма. В нея е включен проект на решение за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията на творци, сред които Антон Дончев, Георги Чапкънов, Ицхак Финци и Цветана Манева.

Депутатите ще разгледат на второ четене промени в Административно-процесуалния кодекс, в Закона за гражданското въздухоплаване и в Закона за мерките срещу изпирането на пари, и на първо четене - в Закона за чистотата на атмосферния въздух и в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.
В четвъртък парламентът ще обсъди на второ четене промени в Закона за концесиите и в Закона за защита на конкуренцията, както и допълнение в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

В програмата за седмицата е първото четене на изменения в Закона за автомобилните превози, внесени от Валери Симеонов и група народни представители. Предвижда се парламентът да разгледа и проект на Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2032 и проект на решение за приемане на програмата и за определяне числеността на въоръжените сили.

Първа точка в петък е първото четене на допълнение в Закона за здравното осигуряване. След това депутатите ще обсъдят промени в Закона за адвокатурата. Трета точка е второто четене на промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, внесени от Менда Стоянова /ГЕРБ/ и група народни представители. След приключване на законодателната част на заседанието в петък е предвиден парламентарен контрол.

В началото на заседанието от БСП възразиха, че още на 21 януари са внесли промени в Изборния кодекс, но от тогава досега този законопроект не е намерил място нито на правна комисия, нито в пленарна зала. Председателят на парламента Цвета Караянчева отговори, че го е разпределила на ресорните комисии и доколкото знае, се очакват становища по законопроекта.
БТА