/ Министерство на отбраната
Групата у нас ще е на базата на български подразделения с български командир и българско командване с участие на други сили от страните членки на НАТО
Всички страни разчитат на деескалация на напрежението в Украйна. В същото време признаци за такава не се потвърждават на този етап, това заяви министърът на отбраната Стефан Янев от щаба на НАТО в Брюксел и допълни: "Надяваме се, че това ще се промени следващите дни, защото всички го искаме", допълни той. 

По повод разполагането на бойни групи на НАТО в източния фланг, министър Янев уточни, че в България ще го направим на базата на български подразделения с български командир и българско командване, както и участие на други сили от страните членки на НАТО.

"Още веднъж искам да подчертая за тази бойна група - това е събиране на подразделения от сухопътните войски в една обща група, за да правят съвместна тренировка. Тази тренировка е на българска територия. Тази група не се готви да бъде изнесена извън България, няма такива задачи. Тя тренира само отбранителна тематика у нас", посочи още военният министър.

„Тази бойна група ще координира своята дейност с НАТО, няма да е под техен контрол”, заяви Янев. До юни месец ще има повече яснота по въпроса.

Янев: Запазването на колективната отбрана на Алианса е от изключителна важност за нас

Министърът беше категоричен, че доминантната част в тази група ще бъдат българите. Тя ще се състои от между 700 и 1000 души.

„Толкова ще бъдат общо, когато се съберат всички заедно, но процесът на тренировка не значи, че ще са заедно всички. Когато се тренира един елемент, ще идват едни подразделения, след това ще си отидат, когато се тренира друг елемент - ще дойдат други хора. 70 – 80% ще са българите“, допълни той.

Стефан Янев съобщи още, че следващата седмица в Ново село пристига нов американски контингент. Посещението е в рамките на планираните учения за повишаване на оперативната съвместимост и способността на тези сили да работят съвместно, както двустранно, така и в рамките на НАТО. Очаква се у нас да пристигнат между 100 и 150 американски военнослужещи с бойна техника - до 15 бойни бронирани машини.

„Рота „Страйкър“, което звучи като ударна група, но така се казва техниката, която използват“, уточни военният министър и припомни, че имаме споразумение за партньорство и засилени тренировки със САЩ и на базата на това споразумение функционират и съвместните съоръжение в Ново село

Министър Янев: Нито един български войник няма да участва в конфликт в Украйна без решение на НС или Министерски съвет