/ Министерство на отбраната
Първият ден на редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО започна днес, 16 февруари, в Брюксел със заседание на Северноатлантическия съвет. На него бяха разгледани предизвикателствата за сигурността в Европа с акцент върху обстановката в и около Украйна и развитието на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО. Бяха представени и обсъдени мерките на Алианса за постигане на силен възпиращ ефект срещу потенциална агресия и за повишаване на отбранителните способности по източния фланг на съюза.

Стефан Янев заминава в Брюксел за среща с министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

Министърът на отбраната Стефан Янев в своето изказване представи решението на правителството за принос на страната ни към съюзните усилия чрез изграждане на българска батальонна бойна група, под командването на български офицери, с възможност за попълване при необходимост на дефицитите от способности от съюзниците. Той изрази своята благодарност към Испания и Нидерландия за подкрепата им по отношение на демонстрираната съюзническа солидарност при охраната на въздушното пространство.

Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО обсъдиха усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО по целия източен фланг, включително разполагането на допълнителни отбранителни формирования, отчитайки националните позиции на страните-домакини.

НАТО изрази „предпазлив оптимизъм“ заради новите стъпки на Москва

Срещата продължи със сесия, посветена на справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в НАТО, осигуряването на необходимите ресурси за Алианса, както и следващата Стратегическа концепция, която ще бъде приета на срещата на върха през юни 2022 г.

По време на заседанието беше дискутиран постигнатият напредък по изпълнение на ангажимента за инвестиции в отбраната и беше отбелязано, че за седма поредна година се повишават разходите за отбрана в съюзен мащаб. В своето изказване министър Стефан Янев препотвърди намерението на правителството да повиши разходите за отбрана.

С церемония започва охраната на въздушното ни пространство от български и испански ВВС

По отношение на следващата Стратегическа концепция българският министър на отбраната отбеляза, че за основен принцип България счита единството, солидарността и съгласуваността като взаимосвързани елементи, които са основата на съществуването на Алианса и трансатлантическата връзка.

„Запазването на колективната отбрана като една от ключовите задачи на Алианса е от изключителна важност за нас“, заяви министър Стефан Янев.
В рамките на форума министърът на отбраната Стефан Янев проведе кратки двустранни срещи със своите колеги от Кралство Испания, Република Северна Македония и Република Гърция - Маргарита Роблес, Славянка Петровска и Николаос Панайотопулос. По време и на трите срещи бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес.

По покана на френския министър на отбраната Флоранс Парли по-късно днес министър Стефан Янев ще участва в официална вечеря във формат „B-9“, на която ще бъдат дискутирани въпроси от областта на сигурността и отбраната.