/ БГНЕС
"С американските представители ще разговаряме по широк кръг от теми в рамките на стратегическото партньорство между двете страни. Вероятно ще имаме комуникация по темата дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група. Това е нормален разговор, но решенията ще се вземат след разговори на друго ниво" Това отговори министърът на отбраната Стефан Янев на въпрос за визитата на делегацията от САЩ, оглавявана от съветника на Държавния департамент Дерек Шоле.

САЩ изпращат у нас делегация заради Украйна

"Батальони имаме много, а батальонна бойна група сега създаваме. Когато говорим за дефизити не говорим за нещо, което може да бъде създадено за 2 дни, говорим за дефицити от гледна точка на стандартите на НАТО, изискванията в съюзна среда. В състава на батальонната бойна група трябва да има артилерия с калибър какъвто ние нямаме. Това е един от елементите, за който ще бъде направено запитване и този дефицит да бъде запълнен", обясни Янев.

Министър Янев: Нито един български войник няма да участва в конфликт в Украйна без решение на НС или Министерски съвет

България спешно ще търси кандидати за около 5000 незаети войнишки длъжности. Привличането на хората ще става с по-високи заплати и социални придобивки, каза още Янев, предаде БГНЕС.

По думите му днес регионът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война. “Това предизвикателство изисква от нас да реагираме адекватно и да действаме смело решително и най-вече националноотговорно. За мен като политик и държавник основната движеща сила, мотивираща моите решения е защита на националната сигурност и на българските национални интереси”, заяви Янев.

Министърът на отбраната участва в годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която ще се проведе на 8 и 9 февруари.

Актуалната тема на форума тази година е „Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона”.

За участие в конференцията у нас пристига началникът на щаба на Съюзното командване на НАТО по операциите адмирал Йоахим Рюле.