При направена проверка се установи, че само в 1 от 10 изследвани сирена има овче мляко, в другите има смес от други видове, например най-евтиното - краве. Това заяви пред NOVA Андрей Велчев от "Сдружение за достъпна и качествена храна".

По думите му тези сирена, за които е сигнализирало сдружението, не са изтеглени от пазара. "Не съм запознат да има такава практика в България, за разлика от други европейски държави, в които това е закон", подчерта той. 

"Това е един от сериозните упреци, които получаваме към сдружението, тъй като жалбите и сигналите, които подаваме към българските институции, като Българската агенция по безопасност на храните и Комисия за защита от потребителите, обикновено приключват с констатация, че на предприятието е съставен констативен протокол и то е поставено в зачестен контрол. Тоест, проверяват го най-малко веднъж седмично. Предният път, когато Агенция по храните потвърди некачественото съдържание, не сме информирани да са взети кой знае какви мерки нарушителите да са санкционирани подобаващо", посочи той.
nova.bg