Христо Иванов
Христо Иванов / Източник: "Монитор"
Поредна акция в парк „Росенец“. Лидерът на „Да, България!“ Христо Иванов и симпатизанти на партията отново отидоха до имота, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за да проверят има ли достъп до плажа, който бе ограничен заради ограда.

Точно преди един месец се състоя масово протестно ходене на плаж в парк „Росенец“. Според Иванов държавата трябва да се намеси и да издаде акт за държавна собственост, както и Министерството на туризма да актува плажа като такъв.

Проверката му установи безпрепятствен достъп до плажа и частично махната ограда. Оградите с надпис „строителен обект“ са преместени, така че да има достъп до продължаващата част от общинския път след това през държавен имот и до плажа се стига безпрепятствено. Там имаше няколко плажуващи, които заявиха, че се възползвали от възможността.

Иванов обаче смята, че хората там са получили информация за подготвяната от него акция и заради това са преместили оградите.

„Достъпът е свободен за момента, защото видяхме, че ограда има, премахната е половината от нея и е складирана до пътя, така,че веднага да може да бъде възстановена. Ако това нещо не се случи до края на седмицата, ние отново ще призовем за масово плажуване”, коментира Христо Иванов.

Христо Иванов отказа да отговори на журналистически въпрос, дали и кога ще направи акция в местността „Буджака”.

„Не мога да коментирам, защото не съм запознат с казуса. Говоря за „Росенец”, защото се намираме тук”, каза Иванов.

Още след първата акция на Христо Иванов край "Росенец" в социалните мрежи плъзнаха линкове с журналистически разследвания отпреди няколко години. Според тях в местността Буджака има огледален случай - няколко от луксозните имоти спират достъпа до плажа, като на практика го превръщат в частен. Тъй като една от къщите там е свързвана с бизнесмена Иво Прокопиев, който открито подкрепя "Да, България", Христо Иванов е обвиняван в двоен стандарт, чрез който политизира интереса на гражданите, вместо да го защитава.

Последваха проверки от Върховна административна прокуратура (ВАП), служители на ДНСК, РДНСК-Бургас и Областна и Морска администрация-Бургас. Те откриха нарушения не край Росенец, а на Буджака, където "достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея". За обектите в местността са образувани отделни прокурорски преписки.