Христо Грозев ще обжалва избора на Любомир Павлов за шеф на Съюза на издателите
Христо Грозев ще обжалва избора на Любомир Павлов за шеф на Съюза на издателите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Христо Грозев ще обжалва избора на Любомир Павлов за шеф на Съюза на издателите
47136
Христо Грозев ще обжалва избора на Любомир Павлов за шеф на Съюза на издателите
  • Христо Грозев ще обжалва избора на Любомир Павлов за шеф на Съюза на издателите

Съуправителят на "Медийна група България холдинг" Христо Грозев заяви, че ще обжалва вписването на Любомир Павлов за председател на Съюза на издателите в България. По думите му една от причините за това е, че Общото събрание, на което беше избран Павлов, е било нелегитимно.

Грозев заяви, че на събранието той е присъствал като представител на "Медийна група България" и неговите вестници, заедно с Любомир Павлов. Той уточни, че най-късно до понеделник ще подаде жалбата в съда за избора на Общото събрание на Съюза на издателите.

Христо Грозев поясни, че се е консултирал с трима юристи и юридически фирми за това дали са легитимни пълномощните, издадени от Любомир Павлов през септември, въз основа на които на събранието са присъствали Павлов и Огнян Донев, за да представляват дружествата: "Заключенията на юристите са, че те не са били упълномощени. Едно пълномощно не е договор, който би бил валиден, без значение кога е подписан. Упълномощителят не е имал това право, без да бъда и аз съупълномощител, следователно представянето е било нелегитимно".

Грозев каза още, че изборът на Павлов представлява заплаха за свободата на словото: "С придобиването на този пост той ще получи нещо като депутатски имунитет, само че в по-широк смисъл - обществен. Това ще направи по-трудно разследването или повдигането на обвинение, ако се докаже, че той е виновен по хипотезите, които се разглеждат". През 2005 г. Любомир Павлов беше разследван за злоупотреби в Общинска банка.

Христо Грозев определи като "морално" решението си да предава събранието на живо по Туитър, което предизвика скандал: "За мен беше абсурд да се гласува да не бъдат допускани журналисти, никога не се е гласувало събранието да бъде закрито".

Грозев беше категоричен, че никога не е продавал акциите си в медийна група „България" на депутата от ДПС Делян Пеевски: "Може да дойде момент, когато ще поискам да продам на Пеевски, но не мога да си представя как може да дойде този момент. Ако съм с пистолет в главата, в ъгъла, може би, да".

Любомир Павлов беше избран за председател на Съюза на издателите в България на Общото събрание. С 11 гласа "за", 3 "въздържали се" и 3 "против" управителят на "Медийна група България холдинг" и изпълнителен директор на "Медиа холдинг" оглави една от най-авторитетните неправителствени организации у нас. Кандидатурата му беше издигната от неговия съдружник Огнян Донев. Това е била и единствената номинация, след като издателят на списание "Тема" Валери Запрянов и издателят на вестник "Капитал" Теодор Захов си направиха отвод. В знак на несъгласие членството си от Съюза на издателите оттеглиха вестниците "Стандарт", "Земя", "Новинар", "Банкер", сп."Тема" и досегашният председател Тошо Тошев.