Хиляди отново изпълниха площадите с искане за оставка на кабинета
Хиляди отново изпълниха площадите с искане за оставка на кабинета / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова; DarikNews.bg
Драгомир Симеонов от пространството около Министерския съвет и Президентството
64785
Драгомир Симеонов от пространството около Министерския съвет и Президентството
Калина Донкова следи акцията на "Атака" в центъра на София
Деа Манолова пред централата на БСП в столицата
Протестът в Благоевград
Протестът във Велико Търново
Обобщение на събитията към 19.45 ч.
Протестът в Пловдив
Калин Руменов за протеста във Варна
Гласът на протестиращите в София записа Виктория Ниновска
  • Драгомир Симеонов от пространството около Министерския съвет и Президентството
  • Калина Донкова следи акцията на "Атака" в центъра на София
  • Деа Манолова пред централата на БСП в столицата
  • Протестът в Благоевград
  • Протестът във Велико Търново
  • Обобщение на събитията към 19.45 ч.
  • Протестът в Пловдив
  • Калин Руменов за протеста във Варна
  • Гласът на протестиращите в София записа Виктория Ниновска

За четвърта поредна вечер хиляди българи излязоха по улиците на големите градове, за да настояват за оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Мирно протекоха протестите в София, където хиляди граждани изпълниха района около президентството и Министерския съвет и пространствата пред някои партийни централи. Малко след началото на проявата множеството се премести пред сградата на Народното събрание, а по-късно протестиращите се отправиха и към Орлов мост.

Не съм тук, за да връщам ГЕРБ на власт. Тук съм, за да не дам държавата на олигархията, пише на плакат на протестиращите пред Министерския съвет, предаде БГНЕС. Сред скандиранията освен „Оставка”, този път се чуха и гласове: „Уморени сме”.

Заради шествието беше спряно движението в района на кръстовищата на булевардите „Васил Левски” и „Цар Освободител” и на Орлов мост, съобщиха от МВР. Приблизително 7000 граждани се бяха събрали в началните часове на протеста в центъра на София, а към 21.30 ч. по улиците бяха останали около 3000 души. Не са регистрирани инциденти и нарушения на обществения ред, уточниха от полицията.

30 души се събраха на пред централата на „Коалиция за България” на ул. „Позитано” 20 в отговор на призива на депутата Георги Кадиев да покажели, че не са „червени боклуци”. „Не е важно дали са 10, 20 или 50, важно е това, което носим като послание”, коментира пред журналисти Кадиев.

Той обясни, че иска оставката на Сергей Станишев по две причини. Първата е, че партията е предала доверието на тези 940 000 избиратели, никой от които не е искал Делян Пеевски за председател на ДАНС. Втората причина е, че ако искаме изобщо правителството да има шанс за добра работа, трябва да му гарантираме, че няма да има Делян Пеевски - „2”, „3” или „4”. По думите му това може да направи само ново ръководство на БСП и на ПГ на „Коалиция за България”.

На кръстовището на бул. „Княз Дондуков” и ул. „Г.С. Раковски” се събраха около 100-150 симпатизанти на партия „Атака”. Те блокираха част от улицата около централата на партията с автомобили и с микробус. Пред журналисти поддръжниците на политическата формация обясниха, че имали разрешение от общината за деянието си и казаха на репортерите, че „мястото им не е тук”.

Хиляди отново изпълниха площадите с искане за оставка на кабинета
netinfo

Около 1000 протестиращи се събраха пред централата на БСП на ул. „Кръстьо Пастухов” в Пловдив. Там тази вечер се провеждаше заседание на Председателския съвет с представители на партията във всички общини от Пловдивския регион.

С викове „Червени боклуци” и „Волен вън” недоволните граждани се разходиха и до офиса на партия „Атака”, където скандираха обидни реплики по адрес на лидера на партията.

Близо 300 души се събраха до сградата на общината във Варна, за да протестират срещу кабинета „Орешарски”. Част от недоволните носеха трибагреници, а в множеството се открояваше и майка с тризнаци.

Варненците издигнаха плакат с цитат на Ботев: „Всяко правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството”. Имаше и постери със снимките на Станишев, Доган, Орешарски и Сидеров с надписи „Оставка”.

За трета поредна вечер няколко десетки души и в Добрич се събраха на протест пред сградата на Областната управа. Недоволните от управлението издигнаха искания за нов изборен кодекс, промени в съдебната система, граждански контрол и се обявиха против олигархията. Въпреки заявките за масовост се събраха не повече от 30-40 души.

Около 80 души излязоха на мирен протест в центъра на Русе. Хората се събраха пред Градските хали, откъдето тръгна шествие по централната улица „Александровска” до площада пред сградата на Областната и Общинска управа в града. Протестиращите скандираха „Оставка” и „Мафия” и развяха трибагреници. „Доверието вече е изчерпано”, „Не сме крепостни селяни”, обявиха недоволните русенци.

Близо 80 души излязоха на протест и във Велико Търново. Те се събраха пред паметника „Майка България”. Протестиращите носеха знамена и плакати и поставиха ясно исканията си на мегафон, като основното бе оставка на кабинета „Орешарски”.

„Всички партии са мафия”, „Не искам правителство на мафията”, „Олигарски, раздигай седенката” - гласяха част от надписите на плакатите, които издигнаха великотърновци. Сред тях имаше и турци, и роми, и българи - всички обединени от едно основно искане - правителството да си ходи. „Само за няколко седмици новите управляващи сътвориха поредица от гафове, а назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС преля чашата на народното търпение”, заяви Господин Гюров, представител на гражданка група „Обединени за глобална промяна”, която е сред съорганизаторите на протеста в града.

Около сто души протестираха пред партийния клуб на БСП в Ловеч. С шествие множеството тръгна от площад „Екзарх Йосиф Първи”, премина през центъра на града и се спря пред сградата на социалистите. След като три дни протестът бе мълчалив, днес протестиращите скандираха „Долу БСП”, „Олигарси”, „Боклуци”, „Избори”. Лозунгите им гласяха: „Това, че БСП се дава да я „изнасилват” турци ми е безразлично, но това, че БСП дава на турци да „изнасилват” България, е непростимо”, „БСП, ДПС и АТАКА погребаха България”, посочва БТА.

Хиляди отново изпълниха площадите с искане за оставка на кабинета
netinfo

Над 100 души се събраха на поредния протест в Сливен срещу назначаването на Делян Пеевски и срещу правителството „Орешарски”. Любопитното в протеста днес бе, че към него се присъединиха и хора с искания, свързани с местната власт - срещу управлението на кмета на община Сливен Кольо Милев. Организаторите на протеста обаче се разграничиха от тях. Доброслав Иванов наблегна, че общината има проблеми, но те трябва да се решават от Общинския съвет, за което местните парламентаристи полагали усилия.

Водени от български знамена, под звуците на свирки и със скандирания „Мафия”, „Оставка”, „Всеки ден ще е така до победата” протестът премина по ларгото, спря пред областната управа и завърши пред кметството. Протестиращите - предимно млади хора, изпяха химна на България и се разбраха да протестират отново във вторник.

Хиляди отново изпълниха площадите с искане за оставка на кабинета
netinfo

Едва около петдесетина бяха протестиращите в Стара Загора. За четвърти пореден ден хората се събраха пред сградата на общината с искане за промяна. Участие в протеста взеха предимно млади хора, които се бяха подготвили с плакати и националния трибагреник.

„Тази година вече е загубена за България, трябва да се помисли да не загубим и следващата”, споделиха някои от участниците в протеста. „Властта трябва да се върне на суверена - това е народът. Затова трябва да се помисли за промяна на избирателния закон”, споделиха още старозагорци. Те призоваха онези българи, които са в чужбина да се завърнат у нас и да се борят заедно с останалите тук за промяна в развитието на страната.

Хиляди отново изпълниха площадите с искане за оставка на кабинета
netinfo

С тоалетна хартия за нуждите на правителството излязоха протестиращите в Бургас. Около 150 души се събраха пред сградата на община Бургас, за да изразят своето недоволство от политиката на правителството и за пореден път поискаха нов избирателен закон.

За четвърти пореден ден с лозунги „Олигарски, вън!”, „Оставка” и „За смърт или свобода” бургазлии изразиха гражданската си позиция. Гражданите за пореден ден изразиха позицията си, че е необходим по-нисък праг на избирателната бариера, за да могат в парламента да влизат и малки партии, които да гарантират по-добър граждански контрол.

В Благоевград около 200 души излязоха на мирно шествие срещу новоназначения областен управител на Благоевградска област Муса Палев от ДПС. Протестиращите се събраха пред сградата на Областната администрация и със скандирания „Долу Палев”, „Оставка”, „Червени боклуци” и с развети знамена преминаха по централните улици на града.

Протестът бе воден от Христина Ядкова, Стоян Джельов и Димитър Валев. Те се заканиха, че във вторник отново ще направят опит да бъде недопуснат новият губернатор на Пиринско в кабинета си, така, както направиха и днес.

„Протест!!! Против правителството и олигархията в България!” бе насрочен и пред Областната управа в Кюстендил.

Хиляди отново изпълниха площадите с искане за оставка на кабинета
netinfo

В Димитровград на централния площад дойдоха близо 20 души, предимно младежите. „Събудете се!” викаха младежите, развявайки българското знаме.

В Хасково протест нямаше. Демонстрации нямаше и в Шумен. Пред сградата на Областна администрация в 18.30 ч. се събраха едва двайсетина души, които след кратък разговор и обмен на идеи се разотидоха.

Недоволството на хората срещу политическия кабинет на Пламен Орешарски ескалира след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС в края на миналата седмица. Хиляди българи спонтанно излязоха по улиците със скандирания за оставка на кабинета и настояване за нови избори.