Над 15 хиляди абитуриенти се събраха във Facebook и написаха писмо до министерския съвет с молба да им позволят поне изпращанията в двора на гимназиите
Хиляди ученици тази година ще чуят последния звънец в гимназиите. Поколението, което посрещна пандемията и изостави класната стая насред учебната година, ще трябва да се лиши и от най-емоционалния момент - традиционното изпращане, предава NOVA.

Абитуриенти дариха парите за завършването си на бургазлии в затруднено положение (СНИМКИ)

Над 15 хиляди абитуриенти се събраха във Facebook и написаха писмо до министерския съвет с молба да им позволят поне изпращанията в двора на гимназиите.
Усмивки, емоции, прегръдки и много цветя.

Всеки абитуриент чака с нетърпение този горещ момент. За випуск 2020 обаче краят на средното училище е белязан от пандемията, маските, социалната дистанция и онлайн обучението.

„Преживяхме много трудности. Нямаме възможност да се разходим в училищния коридор, да отидем в двора на училището, да се видим помежду си. Това са последните ни мигове, които ни се отнемат и ние ги прекарваме вкъщи пред лаптопа“, казва Симона Бонева, създател на групата “Изпращане 2020”

Абитуриентите от Математическата гимназия с жест към най-уязвимите

Мислите на Симона вероятно са в главата на повечето завършващи през тази година
. Калина и Йоанна от Математическата гимназия в Хасково разказват как цяла година се готвят за последния ден в училище.

„Още от започването на 12 клас мисълта ми беше за роклята, за гримовете, за прическите. Не съм само аз така. Чакахме месец май да дойде. Той дойде, но по друг начин“, казва Калина Ленкова.

В специално създадена Facebook група Симона от столичното 18 Средно училище и още над 15 хиляди абитуриенти се обръщат към правителството с молба да разреши изпращанията във всяка българска гимназия. Те посочват, че церемониите са на открито в училищния двор, където би могла да се спазва необходимата дистанция.

„Това е голямо, открито пространство. Искаме изпращане, не бал. Знаем, че бал не е разумно да се прави в този момент. Големи хора сме, на по 18-19 години. Ще се съобразим с всичко, което ни кажат и ще поемем отговорност“, казва Симона.

Абитуриенти се готвят за броене до 12 от терасите и бална вечер пред компютъра (ВИДЕО)

В този момент обаче образователното министерство не може да си позволи да поеме какъвто и да било риск за здравето на над 50 хиляди зрелостници. „Най-ценният момент на изпращането не е да броиш до 12, а предаването на училищното знаме.

Това може да стане и виртуално. Това не означава, че ако всичко е наред и има възможност, няма да може да се предаде знамето и при дипломирането. Всичко зависи от обстановката.

Човек е устроен така, че иска предвидимост. Ние обаче сме отговорни хора и няма как да кажем нещо, което евентуално не би се случило“, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.
nova.bg