Херо Мустафа
Херо Мустафа / БГНЕС
Защитата на правата на човека е отговорност не само на държавата, но и на всеки човек, заяви посланикът на САЩ Херо Мустафа в специално видеопослание по време на форум в институцията на омбудсмана по случай Международния ден за правата на човека.

„Световният ден за правата на човека е изключително важен ден. От една страна е повод да празнуваме това, че преди седемдесет и една години подписахме Всеобщата декларация за правата на човека и оттогава сме изминали толкова дълг път в тази посока - хората да се радват на повече свобода и равенство, на зачитането на достойнството и правата им.  Но този ден е важен и защото ни кара да се замислим върху предизвикателствата, които остават пред нас. Защитата на правата на човека е отговорност, която лежи върху всеки от нас – това е отговорност не само на държавата, но и на всеки отделен гражданин, не само в България, но и по целия свят. Всички ние, които сме се събрали днес на това събитие, сме избрали роля, която ни поставя в предните линии на тази борба. Диана Ковачева е един от тези хора. Като ваш национален омбудсман тя има възможност да работи в полза правата на гражданите и се гордея с факта, че ни е събрала днес.“, заяви Херо Мустафа на събитието.
 

Диана Ковачева Цвета Караянчева
БГНЕС


Институцията отбеляза събитието с Ден на отворените врати и бе домакин на студенти-юристи от СУ, УНСС, НБУ и ЮЗУ с интерес към правозащитната тема.

С приветствие към младите хора в инициативата се включи и председателят на парламента Цвета Караянчева.

„Няма по-естествено място да говорим за правата на човека от институцията на омбудсмана и то с млади хора, които са се посветили на юридическите науки. Всеки един млад човек трябва да знае правата си, защото живяхме във времена, когато имаше цензура, когато нямаше възможност да изкажеш свободно своето мнение, когато за изказване на мнение, те водеха някъде – там където трябва да мълчиш, където те малтретират. Това са времена, които безвъзвратно са отминали“, подчерта председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и посъветва младите хора никога да не се притесняват да казват истината и смело да държат на мнението си.

Правата на човека са важна и неотменима ценност в целия свят. Инициативата на ООН тази година е напълно адекватна и нашето събитие е абсолютно в синхрон с нея – да дадем път на младите в защита на основните права. ООН днес казва, че младите хора трябва да бъдат активни в защита на основните права, затова институцията на омбудсмана покани студенти от юридическите факултети на университети от страната, които да се запознаят с работата на омбудсмана, който е основната национална правозащитна институция на България“, каза омбудсманът Диана Ковачева. Тя увери младежите, че вратите на институцията са отворени не само в днешния ден, но и занапред, ако искат да се занимават сериозно с правозащитни теми.