/ БТА
Групата за спасяване с кучета на Планинската спасителна служба (ПСС) разполага с високопроходим бус, получен като дарение, който вече е паркиран в базата на планинските спасители в Банско. Заедно с буса, Групата за спасяване с кучета получи и високопроходим пикап за ползване от ПСС за срок от поне една година.

От тези две нови возила ще се възползва цялата Група за спасяване с кучета в България, като автомобилите в момента са позиционирани в базата в Банско, тъй като тук е много голяма част от групата, каза Любчо Джолев от ПСС – отряд Разлог. При нужда, без значение дали в страната или в чужбина, бусът и пикапът ще се ползват от всички. 

Бусът разполага с всичко необходимо за комфортното пътуване както на планинските спасители, така и на кучетата. Има шест места за планински спасители, а кучетата са отделени с преграда, с цел да пристигат на мястото, откъдето започва акцията им, отпочинали и готови за спасителни действия, посочи Любчо Джолев. 

Досега сме пътували с кучетата буквално върху нас, зад нас, в едно и също помещение, в джипове, които не са специализирани за транспорт на кучета, по този начин то се натоварва, възприема нашите емоции, буквално подушва нашия адреналин и тогава, когато започне да работи, не е на 100 процента ефективно, тъй като вече е доста превъзбудено и изморено, каза ръководителят на Групата за спасяване с кучета на ПСС към Български червен кръст (БЧК) Атанас Уков.

БТА

Новият бус, както и пикапът, дават и сигурност на планинските спасители, посочи той.

„Може да погледнете с какви автомобили разполага към момента спасителна служба, това е автомобил, който буквално е за музея, но в същото време ние ги поддържаме и успяваме да вършим нашата работа с тях“, каза още Атанас Уков, визирайки паркирания в двора на базата в Банско пикап, с който досега спасители и кучета отиваха на акция. 

Новият бус е при нас благодарение на много хора, каза още Атанас Уков. На първо място това е Галина Василчева, фондация „Манол Пейков и приятели“, "Мото-Пфое" и всички дарители, които ни помогнаха да придобием този бус, посочи Уков. Това много ще улесни придвижването до определени места, но дано да са по-малко такива, защото когато се налага да работим, някой страда, допълни планинският спасител от отряда в Разлог Любчо Джолев. 

Планинските отряди разчитат до голяма степен на доброжелатели и дарения. През последните месеци база Банско получи два дрона дарение, каза още Атанас Уков.

„В Германия имаме понякога неща, които са все още много годни за употреба, които обаче се сменят на периоди и съм донесъл един вакуум матрак, който смятам, че ще помогне на колегите тук. Цялата тази работа, която момчетата вършат с подръчни материали понякога, страшно ме трогва този ентусиазъм и помислих как бих могъл малко поне да помогна и да осъществим връзка. Когато чух, че спасителите са били и в Турция при голямото земетресение, просто почувствах, че трябва нещо да направя и за тези момчета тук“, каза за БТА д-р Майдачевски. 

БТА

Модернизирането на отрядите е основно с дарения, разказа Атанас Уков. Това не ни демотивира, но ни изморява, допълни планинският спасител. Даренията ,обаче, помагат на екипите да вършат по-добре своята работа – да спасяват. Само в последните няколко дни в Пирин бяха проведени пет трудни акции на отрядите от Банско, Разлог, Добринище, Сандански и Благоевград.