Гергана Паси: С доклада на ЕК слагаме край на разговора за предпазна клауза
Гергана Паси: С доклада на ЕК слагаме край на разговора за предпазна клауза / снимки: Sofia Photo Agency
Гергана Паси: С доклада на ЕК слагаме край на разговора за предпазна клауза
21359
Гергана Паси: С доклада на ЕК слагаме край на разговора за предпазна клауза
  • Гергана Паси: С доклада на ЕК слагаме край на разговора за предпазна клауза

На базата на огласения доклад на Европейската комисия за напредъка на България е съвсем реалистично да започнат разговори за отпадане на механизма за наблюдение на страната ни. Мнението е на досегашния министър по европейските въпроси Гергана Паси. Според нея това може да се случи още след доклада, който е планиран за лятото на 2010 година. Изводите от настоящия слагат край на темата за налагане на предпазна клауза на България, смята Паси. "До такъв сценарий вече не може да се стигне", категорична е тя. В следобедните часове Гергана Паси даде последната си пресконференция в качеството си на министър в кабинета в оставка на Сергей Станишев.

Според Гергана Паси напредъкът на страната ни в областите правосъдие и вътрешни работи е видян и оценен от Европейската комисия. Въпреки това не бива се изпада в излишна еуфория, смята досегашният министър по европейските въпроси: Важно е да бъдат прочетени конкретните критики, защото докладът е работен и съдържа серия от критики, обосновани. Новият подход на ЕК да предложи специален набор от препоръки цели да улесни българските институции в подхода им оттук нататък.

На фона на похвалите в доклада за функционирането на комисията "Кушлев" Гергана Паси отбеляза един свой неуспех в тази област: Признавам си, че не можах да се преборя със съпротивата в българския парламент да се дадат допълнителни правомощия на тази комисия, за да може още по-агресивно тя да осъществява дейността и целите, за които беше създадена. Надявам се новото мнозинство да намери политическата воля и необходимото мнозинство, за да прокара тези промени, които са ясни и са разписани.

Досегашният министър по европейските въпроси съобщи още, че категорично подкрепя препоръките на Европейската комисия за нови Наказателен и Наказателно-процесуален кодекс.