ГЕРБ ще подкрепи предложение на БСП за промени за телефон 112
ГЕРБ ще подкрепи предложение на БСП за промени за телефон 112 / БГНЕС, архив

ГЕРБ ще подкрепи законопроекта на БСП за спешния телефон 112, след като има детайлни технически разчети. Това обяви в Народното събрание председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова.

Промените, предложени от левицата, бяха включени в седмичната програма на парламента, но след това отпаднаха. По този повод Дариткова посочи, че разглеждането на текста в зала е само отложено, то предстои, но само след като има ясни становища на МВР и на Министерството на здравеопазването, за да може между двете четения разпоредбата да се прецизира и да не се отворят нови проблеми, разширявайки възможността за достъп до тел. 112.

Терминът в законопроекта на БСП е общ и не показва кой ще има достъп, трябва да е ясно техническото решение, финансирането, както и да има гаранции, че ще се възползват само гражданите, действително със слухови и с говорни проблеми, подчерта Даниела Дариткова.

Бях учудена, добави тя, че не е разпределен в здравната комисия, защото системата на тел. 112 включва и спешната медицинска помощ.

От ГЕРБ заявиха, че проблемите на хората със слухови и с говорни затруднения трябва да бъдат решени, но не чрез популистки декларации. Трябва да се намерят ясни технически възможности за осигуряване на равен достъп до телефона за спешни повиквания.

Ефективността на спешния телефон според Даниела Дариткова трябва да бъде следена и контролирана от изпълнителната власт, защото засяга и националната сигурност.

Източник: БТА