/ Георги Димитров
Депутатите обсъждат в сряда промени в Закона за здравето относно края на извънредната епидемична обстановка
В началото на днешното пленарно заседание от ГЕРБ-СДС поискаха изслушване на закрито заседание на външния министър Теодора Генчовска по темата за Република Северна Македония. Предложението им бе прието. Изслушването ще е този петък.

МВнР: Ясно заявяваме българската позиция за присъединяването на Северна Македония към ЕС

На второ четене депутатите ще гласуват промени в Закона за здравето относно края на извънредната епидемична обстановка, която отпадна от 1 април.

Те предвиждат министърът на здравеопазването, по предложение на главния държавен здравен инспектор, със заповед да може да въвежда противоепидемични мерки с цел предотвратяване на епидемичното разпространение на заразни болести и контрол на риска. Взетите мерки могат да са общонационални или за отделни области.

Джамбазки: Незабавна оставка на Генчовска, ако е обещала пускането на Северна Македония в ЕС

Първа точка в дневния ред са промените в Закона за здравното осигуряване. С измененията се регулира предоставянето на медицинска помощ на лицата, получили временна закрила. Получилите такъв статут ще имат същите права като здравноосигурените български граждани, гласят промените. Промените в закона идват след войната в Украйна, станала причина за бежанска вълна от страната. Вчера пред журналисти председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев („Продължаваме Промяната“) каза, че украинските граждани, подали заявление за статут за времена закрила, са 18 000.

Пътните строители излязоха на протест пред Народното събрание (СНИМКИ)

Пред Народното събрание тази сутрин, около 9:00 часа, представители на пътния бранш започнаха да се събират на протест. Те настояват депутатите да гласуват проекта за решение относно разплащането за пътните ремонти. Преди седмица точката отпадна от дневния ред, но тази седмица е заложена отново в четвъртък.
БТА