Евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки призова за незабавна оставка на министъра на външните работи Генчовска, ако е обещала пускането на Македония в ЕС. Това се казва във видеообръщение на българския представител в ЕП и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки, разпространено чрез Facebook страницата му.

Повод за това е получено прессъобщение от страна министъра на външните работи на Германия, в което се твърди, че българският министър Теодора Генчовска е поела ангажимента съвсем скоро и без никакви условия България да даде зелена светлина за започване на преговори с РС Македония за членство в ЕС.

"Ако е вярно - това е недопустимо и единственият ход на българския външен министър е оставка", подчертава Джамбазки.

Министър Генчовска призова за по-нататъшна дипломатическа изолация на руския агресор

"Защото, ако такова съгласие и такъв разговор, ако е воден от все още външния министър Генчовска, ще означава национално предателство. Ще означава, че нашите основателни подозрения за това, че правителството е сглобено само и единствено с цел национално предателство, се оправдават. (...) Това ще означава, уважаеми съратници, че българското правителство върви по тази линия на предателството, за която Ви предупреждаваме няколко пъти. А именно - около 24 май в Рим, в деня, в който се почита паметта на Светите братя Кирил и Методий, пред гробницата, в която почиват мощите на Св. Кирил, на съвместно отбелязване на годишнината от делегациите на Република България и Република Северна Македония, да бъде направено заявление, с което да бъде извършена първата стъпка към предателството", категоричен е Джамбазки.

Христо Иванов: Тайни договорки да вдигнем ветото за РС Македония няма

В обръщението си той подчертава "незабавната нужда от отговор на министъра на външните работи на Р България Теодора Генчовска, която е от квотата на ИТН – партия, която се кълне, че ще напусне управляващата коалиция, ако се допусне компромис с българската позиция. Това лицемерие ли е или поредната игра на управляващите? Което и да е от двете, съпредседателят на ВМРО е безкомпромисен и заради поредната информация за поредната среща по темата, която идва от трета страна, а не от българското правителство", заявява евродепутатът.