"Министерството на външните работи иска много ясно да заяви, че българската позиция относно присъединяването на Република Северна Македония към ЕС, остава непроменена. Европейската перспектива на държавите от Западните балкани е изключително важна за външната ни политика. Но е важно това да се случва с ясни резултати и заслуги, които показват всяка една от тези страни. Затова нееднократно сме потвърждавали българската позиция". Това каза на брифинг заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

По думите ѝ за страната ни е изключително важно да видим ясни резултати и готовност за спазване на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония.

"Именно тези действия показват готовност за присъединяване в ЕС. Важно е не да говорим за крайни срокове, а да виждаме важни и явни резултати. От страна на РСМ е важно да видим, че има широка политическа готовност за конструктивен процес, в който резултатите, постигнати сега да са необратими, правата на българските граждани в РСМ да бъдат гарантирани в Конституцията", допълни Петрова.

МВнР отрече да има промяна в българската позиция за Северна Македония

По-рано през деня от министерството заявиха, че няма промяна в българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония. Съобщението идва, след като стана ясно, че външният министър Теодора Генчовска е провела двустранна среща с германския си колега Аналена Бербок по темата.

На въпрос каква е ситуацията с моряците от кораба "Царевна" край Мариупол, Велислава Петрова заяви, че те са в добро здраве и имат достатъчно храна.По думите ѝ се работи активно за тяхната евакуация.