Тома Биков
Тома Биков / БГНЕС, архив
Ескалацията на напрежението на вчерашните протести имат своя генезис далече от България, в една топла държава, а политическата отговорност за насилието носи Радев. Това обявиха от ГЕРБ на пресконференция.

"Вчера над 7000 души от цялата страна дойдоха да подкрепят премиера и правителството. Те протестираха срещу това да бъдат обиждани и да бъдат квалифицирани с епитетите, които не подхождат на техния профил и емоционалност. Те изразиха своята подкрепа културно и мирно, без да провокират, без да обиждат, без да проявяват каквато и да е форма на агресия. Какво се случи от другата страна, където също мирно протестиращи граждани или по някакъв начин искащи да изразят гражданска позиция да се случи това по най-мирния начин. Хората, които бяха пред МС, си тръгнаха мирно и спокойно. Другата група по най-брутален и безцеремонен начин се опита да пробие полицейския кордон. Всичко това беше режисирано от платени провокатори, които имат своя генезис и подкрепа далече от нашата страна, в една много топла държава. Бяха мотивирани от всички онези олигарси, които в момента са сценаристи и режисьори на техния блед актьор, г-н Радев. След мероприятието тези шпицкоманди се пръснаха из София и започнаха да чупят автобуси, стъкла и да нападат шофьори", разкри областният координатор на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Напрежението пред МС ескалира - сблъсъци между протестиращи и полицаи (СНИМКИ)


Той показа снимки от нападнатите автобуси и окачестви погромите като „най-брутални издевателства срещу мирни и невинни хора“. По думите му всички ангажирани лица в този процес трябва да поемат отговорност.

Тома Биков разкри, че Радев носи политическата отговорност. „От четири години се опитва да се нагнети напрежение, а вчера беше кулминацията“. И добави, че това са шпицкомандите на Васил Божков.

Вчера той не нарече мутри, а определи хората дошли в подкрепа на ГЕРБ като „страхливи“. Те са членове и симпатизанти на ГЕРБ, както и на правителството, уточни Биков. Той каза, че са се опитали да предотвратят ескалация с другата група протестиращи. Според Биков част от платените провокатори са криминално проявени.

Ако Радев не може да води протест от 4-5 хиляди души, как ще бъде лидер на страна от 7 млн. души, попита реторично още Биков. Според него протестът срещу правителството е бил първоначално бил спонтанен, имало хора с различни политически възгледи, но след това е бил овладян от въпросните шпицкомандите. По думите най-големият проблем е, че Радев не е се е разграничил именно от тези шпицкоманди на Божков.

Президентството: Управляващите дължат отговор на целия народ

Според социалният министър Деница Сачева в момента се намираме в изключително труден период. "От една страна се в една пандемия, която все по-малко хора прогнозират как ще се развива, борим се за запазването на работни места, осигуряваме топъл обяд за хиляди хора. Нямаме никакви колебания за това, че страховете на хората ще бъдат използвани. Проектът на г-н Божков се казва "Българско лято", именно защото се използва лятото за това да бъдат насъсквани хората. Моментните емоции и разделения на хората могат да се използват до един момент. Говори се за бити хора, но не се казва, че има и бити полицаи. По-малко от година ни очаква до следващите избори и тогава е моментът за противопоставянето между политиците", каза още социалният министър. "Защо протестиращи се провокират да хвърлят бутилки върху полицаи", попита тя.

"Всички ние сме различни и е много лесно да ви накарам да се мразите помежду си. Много е лесно да се разделят хората, но е трудно да се обединяват", заяви вицепремиерът Томислав Дончев. По думите вчера сме наблюдавали това да си мерим протестите, да си мерим кой е по-силен. "Политиката е сблъсък на идеи, няма да допуснем гражданска война, дори и да имаме шанс да я спечелим. Демокрацията работи само, когато работи винаги", каза още Дончев.

ГЕРБ: Ултраси и платени провокатори извършиха погром върху автобусите ни

Вицепремиерът направи сравнение. "Ако вчера от другата страна на МС Борисов беше излязъл и стиснал юмрук, и беше призовал "Да ги изметем", какво щеше да стане", запита Дончев.

Той призова да не отваряме раната, свързана с етническото прочистване преди десетилетия, във връзка с демонстрацията, която днес се очаква на парк "Росенец". По думите му има линии, които не бива да бъдат преминавани.