/ БГНЕС
От митинга на президента мятаха камъни по автобусите на симпатизанти на ГЕРБ

Напрежението в Триъгълника на властта в центъра на София по време на протестите късно вечерта ескалира.

Протестиращите се опитаха да пробият полицейския кордон пред Министерски съвет и се стигна до сблъсъци с полицията.
Хвърчаха стъклени бутилки. Има ранени полицаи и арестувани сред протестиращите.

Напрегнати моменти имаше и по-рано - по време на шествието из улиците на София.

протест МС
БГНЕС

Първият протест започна следобед пред Президентството. Хората там се обявиха в подкрепа на президента Румен Радев и за оставка на кабинета. Малко по-късно на контрапротест излязоха активисти на ГЕРБ от цялата страна в защита на премиера Бойко Борисов и легитимно избрания кабинет. Демонстрацията започна под прозорците на властта. За протеста имаше организация и с автобуси от Бургас, които дойдоха на жълтите павета. След изказванията на президента и премиера пред множеството възникна и леко напрежение между двете групи. Протестиращи пред Президентството опитаха да пробият полицейския кордон, за да стигнат до демонстрантите отсреща. До сериозни ексцесии не се стигна. Минути по-късно протестиращите тръгнаха към Народното събрание и Орлов мост. Оформиха се два отделни лъча и шестие в различни части от центъра на София.

сблъсъци протести
Георги Димитров

сблъсъци протести
Георги Димитров

Двама провокатори бяха арестувани след конфронтация с органите на реда на бул. "Дондуков".

Те бяха от лъча протестиращи, предимно момчета, късо подстригани и показващи среден пръст, мятаха камъни и бутилки с вода по автобусите на симпатизантите на ГЕРБ, които не можеха да си отпътуват.

сблъсъци протести
Георги Димитров

протест София
Георги Димитров

Вместо да продължат към Орлов мост, те се опитаха да препречат пътя на другия протест, който се прибираше от Министерския съвет, за да препятстват хората да се приберат по домовете.

Групата премина по бул. "Левски" и "Дондуков", за да отцепи пътя на автобусите. Само един автобус успя да се измъкне и да отпътува сред кордон, осигурен от полицията.

До стълкновение с полицията се стигна на кръстовището на "Дондуков" и "Раковска" след 21.00 часа. Органите на реда блокираха протестиращите, които бяха поели обратно към Триъгълника на властта.

протест център София
БГНЕС

сблъсъци протести
Георги Димитров

Движението беше спряно за не повече от час и на "Дондуков", и на "Орлов мост".

Малко след 21.30 част от протестиращите се отправиха към "Александър Невски" по улица "Раковска".

сблъсъци протести
Георги Димитров


Оттам СДВР съобщиха подробности за първоначалния сблъсък пред Партийния дом, където около 19.50 е възникна напрежение. Участници в митинга пред сградата на "Дондуков" 2 започнали да замерят полицаите от кордона с бутилки и яйца, уточниха от полицията.

Около 20.30 часа, когато е обявен край на митинга пред сградата на "Дондуков" 1, част от събралите се пред "Дондуков" 2 са направили неуспешен опит да пробият кордона.

Малко по-късно от участници в същата проява - пред сградата на "Дондуков" 2 са нанесли щети на два автобуса.

Екипи на СДВР продължават да изпълняват задълженията си, увериха от полицията.

Към 21.45 протестиращите от митинга на президента се върнаха обратно, вече пред Министерския съвет, и скандират "Оставка".  На площада пред Партийния дом започнаха да се събират обратно разпръснатите няколко лъча на протестиращи. Напрежението беше овладяно на този етап.

Минути по-рано от ГЕРБ направиха изявление от партийната централа и настояха президентът и всички политически лидери, намирали се пред "Дондуков" 2, да поемат политическата отговорност за нападението над симпатизантите на ГЕРБ и замеряните с камъни автобуси.

сблъсъци протести
Георги Димитров

сблъсъци протести
Георги Димитров

Нападнат е бил и екипът на БНТ от протестиращи в района на Софийския университет.

сблъсъци протести
Георги Димитров

Освен Румен Радев, от управляващата партия обявиха за съучастници на ултрасите още и Корнелия Нинова, Румен Петков, Татяна Дончева, Христо Иванов, Мая Манолова, Арман Бабикян и други опозиционни политици.

Към 22.00 часа вече и последните лъчове протестиращи - от блокадата на  "Орлов мост", се върнаха обратно към Триъгълника на властта.

Малко преди 23.00 ч.
се стигна до напрежение, агресия от страна на протестиращите и сблъсъци с полицията пред Министерски съвет. Най-малко петима души са арестувани, има ранени полицаи. След това протестиращите бяха изтласкани от полицията от "Дондуков" 1.