/ БГНЕС
Да не повтаряме грешките от 2013, призова Румен Радев и поиска честни избори с машинно гласуване
За втора поредна вечер президентът Румен Радев оглави протеста пред "Дондуков" 2 в негова защита и призова множеството да скандира "Мутри, вън!" Той поиска честни избори с машинно гласуване, за "не се самовъзпроизвежда мафията".

Около 18.30 Радев слезе при хората заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и държа реч пред множеството.

"Скъпи сънародници, радвам се, че отново сме заедно, защото протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре. Стига да сме мъдри и непреклонни", каза той. "Няма да повторим грешките от 2013 няма да се делим на леви и десни, на сини и червени, на русофобили и русофоби, няма да се делим на българи и турци, както някои в своето безсилие се опитват отново да разиграват етническата карта, защото имаме ясно кредо свобода, законност, справедилвост за всеки един в България. Не сме тук, защото сме еднакви, тук сме за да защитим свободата си, а за да бъдем себе си, първо трябва да сме свободни", заяви президентът. Той отново се прицели в прокуратурата и я обвини в репресия.

Румен Радев
БГНЕС

"Тук сме, за да кажем не на прокурорския рекет, не на политическите репресии, не на популизма, тук сме, за да кажем не на страха. Тук сме за да защитим българската природа и бъдещето на родината, която е наш дом, в който искат да се върнат милиони българи емигранти. България не е бащиния на ,нвито сосбествонст на олигарсите, тя е за всички нас, тук сме, за да поискаме честни избори и машинно гласуване, за да не може мафията да се възпроизвежда. Тук сме, за да покажем, че Европа не може да гледа на България повече с широко затворени очи", хвърли ръкавицата към Запада държавният глава.

Той предупреди, че "в следващите дни мафията ще очерня лидерите на протеста". "Че вие сте платени, ще организира бутафорни контрапротести и провокации", каза още той. Призова хората да слагат маски, да спазват мерките и да не бъдат агресивни към своите братя и сестри от съседния протест.

А за втора поредна вечер на протеста заедно с него се събраха привърженици и политици на БСП и други леви партии в общи редици с "Да, България" и ДСБ.

протест полиция
Георги Димитров

Румен Радев обаче обяви, че те били докарани по принуда, от страх, с автобуси, за разлика от неговия протест.

Недалеч, пред сградата на МС се събраха подкрепящите правителството, както от ГЕРБ, така и земеделци, и безпартийни. Очаква се при тях пък да слезе премиерът Бойко Борисов.
nova.bg