/ Георги Димитров
Румен Радев нарече над милион български граждани мутри. "Мутри ли сме? Не!" Така отвърнаха привържениците на правителството и на ГЕРБ на голям контрапротест пред Министерския съвет, на метри от протеста в подкрепа на президента на "Дондуков" 2.

Пред множеството говориха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на социалната политика Деница Сачева, депутати от управляващата партия.

"Това е митинг в подкрепа на европейското правителство, а не контрапротест. Българските граждани отредиха ние да управляваме", заяви парламентарният председател Цвета Караянчева.

"Радев вчера нарече правителството и прокуратурата "мутри". Не бива да достигаме дотук. Това, което направи вчера президентът, е недопустимо", категорична беше тя. Караянчева обвини държавния глава, че призовава към неподчинение и целта му е да се стигне до назначено от него служебно правителство.

"Мутри ли сме?", провикна се Караянчева, а протестиращите й отвърнаха в хор: "Не!" "Тук сме, за да покажем, че ние не работим за мафията, а за хората. Някой се опитва да ни внуши, че ние работим за мафията", заяви Сачева пред множеството.

контрапротест
Георги Димитров

"Поводът да се съберем днес не е хубав, поводът е тежката разделителна линия в българското общество, която беше дълбана 4 години от Румен Радев и БСП", обвини депутатът Тома Биков на митинга.

Той направи тежката констатация, че "на четвъртата година българските граждани седят от двете страни на улицата, мразят се и се псуват".

контрапротест
Георги Димитров

Биков обяви, че управляващите са имали намерение да възпрат митинга на ГЕРБ в подкрепа на кабинета, но се отказали, когато чули президентът да нарече мутри над милион български граждани.

"Къде да отидат над милион души, които имат право на мнение точно така, както и привържениците на президента?", попита депутатът.

"Днес сме дошли да си кажем мнението, не сме дошли да мразим. Ние няма да позволим мафията да си върне държавата", провикна се Тома Биков. Очаква се пред контрапротеста да слезе и да говори и премиерът Бойко Борисов.

Множеството скандира "Бойко! Бойко! Борисов!" Протестиращите спазват и противоепидемичните мерки - почти всички хора са с маски на лицето.

Плътен кордон полицаи разделят двата протеста, които нямат досег помежду си. Провокации до момента няма.

контрапротест
Георги Димитров

контрапротест
БГНЕС