/ netinfo
Валери Жаблянов не вижда причина да подава оставка
96226
Валери Жаблянов не вижда причина да подава оставка
  • Валери Жаблянов не вижда причина да подава оставка
ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов от БСП като зам.-председател на Народното събрание.

Причината е, че той е автор на декларация на левицата, в която се казва, че Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие. Управляващите припомниха също, че преди две седмици Жаблянов се опита да осуети отдаването на почит с едноминутно мълчание към жертвите на тоталитарния режим.
 
Десетокласници ще учат за Народния съд, лагерите и репресивния апарат

Преди два дни от БСП разпространиха декларация по повод Луковмарш, но в нея се казваше, че Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие. Впоследствие изтриха тази част от документи и обясниха, че ръководството на партията не застава зад декларацията, а неин автор е Жаблянов.

"Приветстваме решението на ръководството на БСП да оттегли тази оскърбителна за целия български народ теза от официалния си документ", коментира той. "Валери Жаблянов не за първи път коментира по циничен начин събития, които са нанесли тежки рани върху голяма част от българското общество", припомни депутатът от ГЕРБ.

Комунизмът в учебниците по история скара ГЕРБ и БСП


От ГЕРБ предупредиха, че ако до края на деня той не подаде оставка, ще започнат събиране на подписи за официално искане на оставката на Жаблянов. "Ако исканата оставка не бъде подадена в рамките на работния ден, още утре в 9.00 ч. народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката му като зам.-председател на парламента", заяви Тома Биков.
 

БГНЕС, архив


Валери Жаблянов е депутат от БСП от Кюстендилски избирателен район. "Никаква причина няма да се оттегля", заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на Народното събрание в коментар на исканата му оставка. "Изпълнителното бюро на БСП има официална позиция, аз имам мое лично мнение. Не виждам нищо нередно в случая. Няма причина за оставката. За какво да подавам оставка", коментира депутатът.
 
На въпрос дали ще се оттегли от поста зам.-председател на парламента, ако колегите му от БСП поискат това от него, Жаблянов заяви: "Това ще бъде голяма изненада за мен. Не виждам причина".

Междувременно в декларация до председателя на Народното събрание представители на Съюза на репресираните от комунизма "Памет", Съюза на репресираните от комунистическия терор и Съюза на репресираните след 9 септември 1944 г. също поискаха оставката на зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов от БСП.