/ БГНЕС
ГЕРБ и БСП още в началото на пленарното заседание влязоха в спор във връзка с изучаването на комунизма в учебниците по история у нас.

Комунизмът влиза в учебната програма (ВИДЕО)

Първо в декларация управляващите осъдиха поисканата от левицата оставка на министъра на образованието Красимир Вълчев, защото е отстоял решението "кървавата история на комунизма в България" да бъде изучавана от децата ни, заяви от парламентарната трибуна Галя Захариева.

"Г-н министър, другарите отляво няма как да ви го простят, в България БСП приема с гордост цялата история на Българската комунистическа партия, изпълнена с масови убийства и концлагери, унищожаване на елита", добави тя. Очевидно, отчитат от ГЕРБ, БСП има проблеми с демокрацията.

От името на ПГ на ГЕРБ Захариева декларира пълната подкрепа за министър Вълчев и неговия екип. "Няма да допуснем да се прикрие престъпното минало, историята трябва да бъде учена такава, каквато е, не може да се търси баланс между жертвите и техните палачи", се казва още в текста на декларацията.

В последвалия отговор на БСП Валери Жаблянов посъветва ГЕРБ да премине през вътрешен катарзис, за да стигне до онази демократична чистота, за която призовава всички народни представители, тъй като ръководството и на парламентарната група, и на самата партия са съпричастни с бившия комунистически режим.

Валери Жаблянов
БГНЕС

"БСП нито в едно свое действие не е прибягвала и не е допускала нарушаване на конституцията като път за налагане на демокрацията", заяви Жаблянов. Левицата, подчерта той и призовава мнозинството да не разграничават конституцията и демокрацията.

БСП иска Делян Добрев отново да си подаде оставката

Жаблянов се върна и на неприетата оставка на Делян Добрев и вчерашното становище на Конституционния съд по казуса. ГЕРБ нарушава конституцията с намерението да се спаси "дискусионната политическа кариера на Делян Добрев", коментира депутатът от левицата.

Делян Добрев: Ще си подаде ли оставката Елена Йончева?

Делян Добрев
БГНЕС

На свой ред Добрев реагира и пак поиска колежката му Елена Йончева, която основно го атакува заради т.нар. Хасковогейт, да отговори дали е съдружник в офшорка и има ли отношение към източването на КТБ. Ако не може да отговори, да си подаде оставката, повтори вчерашната си позиция бившият енергиен министър.
 
БТА