Комунизмът влиза в учебниците. Уроците за този период от историята на страната ни ще са заложени в учебниците за 10-и клас.
 
Националната история, география и литература са на фокус в новите учебни програми на десетокласниците. Най-големи са промените по история. Ще се изучава какво е "народен съд", "трудововъзпитателни лагери" и "репресивен апарат". Учениците ще трябва да дават примери за "политически терор" и нарушаване на граждански, политически и човешки права и свободи, както и да посочват характеристики за едноличната власт на Тодор Живков.
 
Умуват да разделят дебелите учебници на две части

По литература ще се изучават само и единствено български автори. Досега учебниците включваха и някои европейски творби. Учителите избраха романа "Тютюн" пред "Осъдени души" като задължителен за часовете по литература.
 
По математика, както и досега учениците ще учат алгебра и геометрия. Въвеждат се обаче понятията "рента", "кредит", "погасителна вноска" и "лизинг". 
 
Според последните данни близо 80% от българите между 16 и 30 години не са добре запознати с този период от историята ни. След две години обаче учениците ще трябва да описват характеристиките на тоталитарната държава и да разбират ролята на СССР за налагане на комунистическия режим у нас. Всеки ученик трябва да формира собствена позиция за това време, твърдят от просветното ведомство.
 
"В никакъв случай не трябва да забравяме това, че детето вкъщи ще получи една информация, в училище ще получи друга информация", казва пред NOVA Радостина Николова от просветното министерство. 

Купуват ли ученици нови учебници?

Учителите призовават родителите да им имат доверие. Историците одобриха промените в учебните програми. "Тези програми идват и да отговорят на едни обвинения последните години, които бяха отправени малко или много основателно, че най-новите периоди не се изучават достатъчно добре", обяснява доц. д-р Даниел Вачков от БАН.
 
Черно-белите варианти на учебници за 8-и клас преживяха по-малко от ден

Като истинско предизвикателство обаче виждат побирането в един учебник на цялата история на България - от древността до наши дни. От просветното ведомство обясниха промяната с новия училищен закон. Според реформата първи етап на гимназиално образование ще се завършва още в 10-и клас. Затова и дотогава учениците трябва да са научили всичко за родината си.
nova.bg