/ ThinkStock/Getty Images
По препоръка на министъра на образованието Красимир Вълчев черно-белите варианти на учебници за 8-и клас няма да се разпространяват в търговската мрежа. По-рано днес стана ясно, че от издателство Просвета“ са отпечатали цветни и черно-бели варианти на едни и същи учебници за 8-и клас. Много хора обаче видяха в това дискриминация спрямо децата от по-бедни семейства, което предизвика спорове в социалните мрежи.

Образователният министър увери: Черно-белите учебници няма да се разпространяват
 
По думите на министъра на образованието Красимир Вълчев черно-белите учебници отправят неуместно послание и затова препоръча да не се разпространяват.
 
"Факт е, че наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същи предмет, но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация. Въпреки това ние ще променим наредбата, така че да избегнем повторни случаи. Никой не е очаквал, че ще се използва за ценова дискриминация една такава възможност", каза Вълчев.

МОН: Не делим децата на бедни и богати
 
Черно-белите учебници са с 30 на сто по-евтини и са наполовина по-леки, което ги прави по-удобни за ползване, каза пред Дарик директорът на издателството Никола Кицевски.
 
"Категорично възразяваме срещу невярната и манипулативна интерпретация, че целта на черно-белите учебници е да се внесе социално разделение между децата. Истинската цел на тяхното издаване е първо, да осигурим право на избор на родителите и децата; второ, да намалим с повече от 50% тежестта на учебниците; трето, да използваме екологична хартия, което спасява от изсичане хиляди дървета; четвърто, да намалим цената с 30% и пето, което е много важно и досега не сме го съобщавали, да осигурим електронен учебник в пакет към всеки черно-бял учебник. Съжаляваме, че едно добро начинание е на път да се провали", каза още Кицевски.