/ БГНЕС
Черно-белите учебници няма да се разпространяват. Това обяви пред журналисти в Стара Загора министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той подчерта, че за това решение са го уверили от издателството, преди началото на пресконференцията. По думите му черно-белите учебници са образователна дискриминация.

Учебници за 8 клас, за които трябва родителите да платят, се предлагат от издателства в два варианта – цветни, по-скъпи и черно-бели, които са по-евтини. Това стана повод за гневни коментари в социалните мрежи на тема „черно-бели учебници за по-бедните, цветни – за по-богатите”. От образователното министерство  направиха коментар, като подчертаха, че не делят децата на бедни и богати и че има учебници като например по математика, физика и химия, които не изискват задължително пълноцветен печат.  Учебниците от осми до 12-и клас се купуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация, отбелязват от министерството.

МОН: Не делим децата на бедни и богати
 
Според образователния министър разпространението на тези учебници е в противоречие с политиката на правителството, което застава зад образователната справедливост и ранните житейски възможности.
 
По-рано омбудсманът Мая Манолова посочи за неприемливо „черно-бялото“ мислене точно в образователната среда и чрез учебниците да се засилва разделението в обществото ни.

Според обществения защитник държавата трябва да се погрижи за правото на децата на образование, чрез мерки, които да не задълбочават така или иначе вече съществуващи неравенства. „Важна задача на образованието е да научи децата да живеят заедно, да планират общо бъдеще и да управляват конфликти“, допълни омбудсманът.

Омбудсманът иска от просветния министър да спре черно-белите учебници
 
Министър Красимир Вълчев беше попитан и за други важни теми преди 15 септември. Той заяви, че няма решение с казуса в Софийската математическа гимназия, но според него поведението на директора е в посока, обратна на очакванията към него.

Няма решение и за въвеждането на дисциплината "История и религия" в средния курс на обучение, посочи още министърът.
 
По думите му законността на учебните заведения на католици и протестанти в нашата страна ще бъде решена с промените в Закона за вероизповеданията, който се очаква да бъде разгледан в пленарна зала.
БТА