/ ThinkStock/Getty Images
Според учители за децата нямало никакво значение какви са цветовете на учебниците, тъй като те масово ги ксерокопирали и учели от черно-белите копия. Това правели най- вече по-големите гимназисти, съобщава NOVA.
 
МОН: Не делим децата на бедни и богати

В четвъртък черно-бели учебници за 8 клас, които са по-евтини, разгневиха социалните мрежи, като бяха наречени "учебници за бедни". От МОН отговориха, че не делят децата на бедни и богати и че някои от учебниците като тези по математика и физика например не е необходимо да са цветни. От ведомството обясниха, че по този начин се дава възможност за избор на родителите, тъй като учебниците от 8 до 12 клас се купуват.

Омбудсманът иска от просветния министър да спре черно-белите учебници

Омбудсманът Мая Манолова прати на просветния министър Красимир Вълчев препоръка да се изтеглят черно-белите варианти, тъй като били дискриминиращи. Образователният министър пък даде препоръка учебниците в два цвята да не се разпространяват и така животът им бе едва часове.
 
Образователният министър увери: Черно-белите учебници няма да се разпространяват

По думите на педагозите много малък процент от учениците купуват чисто нови помагала. Повечето залагали на употребявани или дори снимани с телефон или таблет.

Черно-белите варианти на учебници за 8-и клас преживяха по-малко от ден

„Може би 10-15% от учениците в 10 или 11 клас си купуват учебници, другите си ги преснимат. За учениците учебникът не е такава ценност, Слава Богу, както за нас, защото отдавна учебникът не е единственият информационен поток”,  обясни директорът на столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров.
nova.bg