"Разговорите с ПП не са в ледена епоха, но няма и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете. Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието". Това заяви Мария Габриел на извънреден брифинг.

"За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас, ще замрази тотално и държавата, призовавам ПП-ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих", допълни тя.

"Разочарованието в обществото е огромно, недоверието в партньорите ни е огромно, страхът в администрациите е потресаващ", подчерта Габриел.

Радостин Василев: Получавам заплахи, виждате какво става - всичко могат да ми направят

По думите ѝ от тази криза се излиза само с усилие, доверие и цел от страна на всички участници в обществено-политически живот. "Ако истинската цел е да стабилизираме държавата и се погрижим за хората, то всеки трябва да направи крачка назад и да предложим решение - работещо решение, което да носи обединение и стабилност", каза още Габриел.

Тя посочи, че мандатоносителят е на ход да търси и намери подкрепа.

"Недоверие между партиите, липса на посока, липса на бюджет и липса на цел, имаме и един нов феномен - фактическа война между институциите последните седмици", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ. 

Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ, но призова да преосмислят дали да го реализират

"Искам да кажа нещо, което да не бъде приемано като ултиматум, а като приятелски съвет - сменете подхода. Няма да стане така. Вземете пример от нас - направихме всички възможни и невъзможни компромиси - няма да е с първия, а с втория мандат, няма да е с политически фигури - добре, направете компромиси. Не може с 15% от народните представители да получите цялата власт - не е честно, не е европейски, не е демократично", подчерта той.

Дончев призова ПП-ДБ като отговорни за съставяне на правителство в момента да предложат друг формат.

"Говорете с нас, говорете с другите партии, трябва да има работещо правителство", допълни той.

След като получиха втория мандат от президента Румен Радев, от ПП-ДБ призоваха преговорите с ГЕРБ-СДС да продължат, въпреки заявеното от тях "замразяване" след изтеклите записи от Радостин Василев. Академик Николай Денков посочи, че сега на ход са да решат именно от ГЕРБ-СДС. Междувременно от ПП заявиха, че започват разговори и с останалите политически формации в Народното събрание. Но по-голямата част от тях вече погледнаха към третия мандат.