Фатален брой кандидат-кметове за Пловдив, Асеновград и Родопи
Фатален брой кандидат-кметове за Пловдив, Асеновград и Родопи / netinfo

Фатален брой кандидати се борят за кметското място в общините Пловдив, Асеновград и „Родопи”, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. По 13 са претендентите за кметския стол в трите общини. По десетима кандидат-кметове са регистрирани за общините Перущица и Кричим.

В Пловдив ще се гласува за кметове на шестте района, като най-голям е броят на желаещите да заемат кметското място в район „Южен” – 16 кандидати. Следват го „Тракия” и „Източен”, където кандидатите за районен кмет са по 14. В „Северен”, „Централен” и „Западен” има по 12 регистрирани кандидат-кметове.

На 28 октомври в Пловдивска област ще се гласува за 18 кметове на общини и 155 кметове на кметства. Само в 40 населени места няма да има пряк избор за кмет, тъй като броят на жителите им е под 150 души.

Най-голям е броят на кандидатите за кмет в Цалапица в Община „Родопи” – 12, девет са желаещите да заемат кметското място в Крумово, а осем – в Брестовица. В Карлово, Баня и Калофер претендентите са по девет.

Най-дългата листа за общински съветници е регистрирана в Асеновград – 91 см, като там с листи за съветници ще участват 36 партии и коалиции. В Пловдив, където бе направено изключение за дължината на бюлетината, тя е дълга 71 см и са регистрирани 40 листи на партии и коалиции и 4 листи на независими кандидати. 949 са секционните избирателни комисии /СИК/, които ще отворят врати за гласоподавателите на 28 октомври.

Други новини от Пловдив