Евроексперт: Нужни са повече правомощия на Инспекцията по труда
Евроексперт: Нужни са повече правомощия на Инспекцията по труда / Sofia Photo Agency

България трябва да реши проблема с нерегламентираните трудови отношения, като повиши правомощията на Главната инспекция по труда. Това каза Филип Бущ от Главна дирекция „Заетост, социални дейности и равни възможности” от Европейската комисия по време на конференция на тема „Актуализиране на стратегията по заетостта на България”. Според него трябва да се повиши качеството на работната сила и да се реформира образователната система, за да се предотврати ранното напускане на децата от училище.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова подчерта по време на конференция, че безработицата у нас е намаляла от 12,7% в началото на 2004 година, когато е започнал Планът за заетостта, на 6,6% в началото на тази година. Тя посочи, че на 30 април Министерски съвет ще приеме актуализираната стратегията по заетостта на България.

„С новата стратегия даваме ход на предприемачеството, имаме вече специална програма, която е за стимулиране чрез европейските фондове на предприемачеството, тоест хора, които имат възможност и желание да се реализират, те ще бъдат и обучени и финансово подпомогнати със старта на своята предприемаческа дейност. Всичко това са възможности, в крайна сметка държавата дава рамките, правилата, проектите, програмите, оттук нататък зависи ние колко ще бъдем инициативни”, коментира Масларова.

Според Масларова основен проблем със заетостта е квалификационния опит на кадрите.