/ Снимка: Архив
Европейската комисия съобщи, че е приела програмите на Европейския фонд за морско дело, риболов и аквакултури за България. Предвижда се нашата страна да получи от ЕС 85 милиона евро до 2027 година. 

Всички подкрепени дейности ще допринесат за целите на ЕС в областта на опазването на околната среда, се посочва в съобщението. Програмите ще подкрепят преминаването към горива с по-ниско въглеродно замърсяване и ще подкрепят цифровия преход с инвестиции във възобновяема енергия, нови ИТ технологии и способи за намаляване на отпадъците.

Откриха обновеното рибарско пристанище в Несебър ЮНЕСКО (СНИМКИ/ВИДЕО)

Програмата за нашата страна ще поддържа инвестиции в "озеленяване" на рибарските пристанища и подобряване на тяхната инфраструктура за улесняване на разтоварването на нежелан улов, както и временното и постоянното прекратяване на риболовните дейности, за да се помогне за постигане на равновесие между възможностите на риболовния флот и възможностите за улов на риба.

Ще бъдат насърчени органичното производство и производство на водорасли, развитието на крайбрежните и вътрешните райони с подкрепа на рибарските общности, се допълва в съобщението.
БТА