Прерязаха лентата на обновеното рибарско пристанище в Несебър. Строителството отне близо 13 години, защото обектът попада на територията на Старинния град, който е защитен от ЮНЕСКО.

На откриването присъстваха министърът на земеделието Явор Гечев, кметът на Несебър Николай Димитров и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова. Реконструкцията е по проект по програмата „Морско дело и рибарство” и е на стойност малко над 7,5 млн. лева.

БГНЕС

За да се защити акваторията в зоната на пристанището и да не бъде засегнато културното наследство и свързаните с подводната археология проучвания, е изграден плаващ кей - вълнолом, състоящ се три понтона, тъй като изпълнението на каквото и да е стационарно съоръжение във водата е абсолютно забранено.

„Лодкостоянките от 30 се увеличават на 121, което в една пълна степен решава проблема на местната рибарска общност. Ние сме в състояние да посрещнем всички лодки, включително и от Равда, Свети Влас. За нас е изключително важно, защото дребномащабното рибарство е основен поминък за нашата община“, каза директорът на Общинското предприятие в Несебър „Пристанищна инфраструктура“ Яни Янулов.

БГНЕС

„Тук се мина един дълъг път по отношение на административното законодателство и по отношение на паметниците на културата. Свърши се много работа. Комплименти за кмета, че след 12 години този обект е готов. Рибарите са свещена професия и го заслужават. Това, което ще се опитаме да направим с новата програма за рибарство и аквакултури, е да продължи този целия процес – достигането на рибата от първата продажба, логистично до големите градове, магазините, вътрешния риболов. Ние трябва да подредим системата.

Тук с кмета на Несебър на място ще обсъдим нещата. В програмата има средства, но в повече случаи трудно се изразходват, затова най-важното нещо е да има функционалност и партньорство с общините и партньорските организации, за да може тези средства не просто да се изразходват, а да има резултат. Резултатът в Несебър е добър пример”, заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев.

БГНЕС

„Още 2009 година, когато казаха, че всички рибарски пристанища трябва да отговарят на европейските изисквания – да бъдат пригодени за първи улов на риба, ние започнахме работа. За 12-13 години стигнахме до крайния резултат, съчетавайки и запазвайки културното наследство, което имаме. Дори имаше експерти от Комитета за световно наследство, които ни казаха – преместете го пристанището на друго място. То не е куфар да го преместиш. Пристанище е имало тук от 3100 години и ние му предадохме едни съвременен вид”, каза кметът на Несебър.
БГНЕС